Kirándulnál? Van egy-két ötletünk!

Rengeteg gyönyörű, bakancslistára való hely van a világban. Mi azonban most olyanokat válogattunk, ahova van esélyed csaknem ingyen eljutni még az esős évszak előtt. Hogy miért? Nem árulunk zsákbamacskát: Budapest környéki mini csodákat kerestünk. Lustasági kifogás pedig nincs, hiszen még nem kell se sál, se sapka. Irány a természet!
SZENTENDRE
Mi az? Budapest közeli kisváros, ami leginkább egy mesebeli településre hasonlít? Igen, Szentendréről van szó. Nos, idejutni könnyebb, mint gondolnád, de a térkép a barátod. Ez a túra amúgy egy igazi családi tripnek is tökéletes, hiába mondhatja bárki, hogy volt már itt. Hiszen ez az ezerarcú mini city annyi titkot rejt még, hogy mindig találhattok benne valami újat. A mi kedvenceink a festői sétány a Duna-parton, a belváros tündérmesébe illő házai és persze a marcipánmúzeum! 
 
Nehézségi fok: könnyű, gyerekkel is ajánlott 
 
Időtartam: fél, vagy egész napos túra 
 
Közlekedés: hévvel, volánbusszal is jól megközelíthető 
 
Terep: városi 
 
Étkezés: éttermek és büfék a városban 
 
 
PILISBOROSJENŐ
Kis kirándulás sok-sok csodával. Alig 20 percre Budapesttől máris a Pilis szívében találhatja magát a túrázni vágyó illető. A túra közben pedig hirtelen a magyar történelem korábbi századaiba is elrepülhetsz, ugyanis a Pilisborosjenő melletti erdő a legendás Teve-szikla mellett egy hatalmas tisztásra nyílik, ahol az Egri csillagok című filmben látható mű Egri vár áll még ma is. Hercegnős mókákhoz, lánykéréshez, randikiránduláshoz a legtutibb hely! 
 
Nehézségi fok: közepes, gyerekekkel is ajánlott
 
Időtartam: fél napos túra 
 
Közlekedés: volánbusszal, majd gyalogosan jól járható út 
 
Terep: erdei, sziklás 
 
Étkezés: szendvicses túra, de a faluban kisbolt és büfé is van 
 
 
NORMAFA
Ma már talán közhelynek számít a budapesti lakosok kirándulási statisztikájában (már ha létezik ilyen) a Normafa, mi mégis ezerrel buzdítunk, hogy túrázz el a Budai-hegyek e tájára is, hiszen a kilátás varázslatos. Talán ez az a pont, ahonnan a legjobban ráláthatsz a magyar fővárosra madártávlatból. Emellett pedig az sem megvetendő, hogy nincs több mint 15-20 perc utazásra a városból, sőt, éppen ezért bicajjal is könnyen megközelíthető, és száraz időben jól járható, lightos terep ez.  
 
Nehézségi fok: közepes, gyerekekkel is ajánlott 
 
Időtartam: 3-4 órás túra 
 
Közlekedés: libegővel, busszal, fogaskerekűvel a városból jól megközelíthető 
 
Terep: kijárt, erdei és köves sétáló utak 
 
Étkezés: szendvicses túra, útközben büfé, és tűzrakó hely található 
 
 
GELLÉRT-HEGY
Végül, de nem utolsósorban pedig még egy közhelynek vélt csodáról rántanánk le a szürkeség leplét. Ugyanis talán nincs is szebb egy őszi, napos vasárnap délutánon, mint ennek a gyönyörű hegynek a tetejéről lógatni a lábadat és csodálni a kilátást, vagy éppen megfordulva a mögötted levő Citadellát stírölni. A Gellért-hegyen azonban többek között azért is érdemes újra és újra nyitott szemmel átkirándulni, mert nemcsak a panoráma, hanem a helyi rusztikus és patinás villák és maguk a kis ösvények is nagyon elbűvölőek, lakóikkal, a gyíkokkal és a cuki mókusokkal egyetemben.  
 
Nehézségi fok: közepes, gyerekekkel is ajánlott 
 
Időtartam: 1-3 órás túra 
 
Közlekedés: gyalogosan vagy busszal a városból percek alatt megközelíthető 
 
Terep: dombos, ösvények és kövezett utak, lépcsők 
 
Étkezés: szendvicses túra, a hegy tetején vannak büfék, és éttermek is 
 
 
Kurcz Orsi
2016.09.26
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.