Kedvenc helyek

Nick Cave And The Bad Seeds: Skeleton Tree

est.hu:
7/10
|
olvasói
10/10 (52)
[ alternative / ambient ] Nick Cave-nek eddig sem kellett telefonos segítséget igénybe vennie, ha arról volt szó, hogyan adjon ki magából több tonnányi vegytiszta fájdalmat. Hogy a Skeleton Tree eredetileg is ilyen hangulatot árasztott volna, azt nem tudjuk, de végül karrierje egyik legsötétebb lemeze született meg.
A dalszerzés már 2014-ben, egy évvel a kiváló Push The Sky Away megjelenése után elkezdődött, ám 2015-ben egy végzetes tragédia önkéntelenül is hatást gyakorolt az album irányvonalára: a zenész 15 éves fia – drogok hatása alatt – lezuhant egy szikláról és életét vesztette. Hogy Cave esetében a zene a legkézenfekvőbb terápiás eszköz, az eddig is nyilvánvaló volt: szövegei túlnyomó többségét átírta, így a Skeleton Tree konceptlemeznek is tekinthető, a központi téma pedig természetesen a gyász. Ám ellentétben mondjuk a 2001-es No More Shall We Parttal, az új album sokkal inkább egy lebegős, elszállt dalgyűjtemény mint sem egy nagyon is direkt siratólemez.  
 
Az elektronikus elemek még nagyobb teret nyertek, mint a Push The Sky Awayen, ez pedig még inkább ráerősít a filmzenés atmoszférára. (Nem mellesleg a dalok egy része a One More Time With Feeling című dokumentumfilmhez íródott.) Persze, Cave ilyen zenei környezetben is nagyon ért hozzá, hogyan forgassa a tőrt a hallgató szívében úgy, hogy mindez a lehető legnagyobb vérveszteséget idézze elő. Jó példa erre a Girl In Amber vagy az I Need You, mely akár kiadatlan Pink Floyd-klasszikusként is megállná a helyét.
 

 
Ám a szépség és a gyötrelem ilyen elemi erejű kombinációja is fárasztó tud lenni, ha a lemez nem elég változatos. Márpedig a Skeleton Tree hosszan hömpölygő, minimál hangszerelésű szerzeményei idővel óhatatlanul egybefolynak, és a harmincadik perc környékén már a dán operaénekesnő, Else Torp – amúgy gyönyörű – vokáljai sem képesek életet lehelni a lemezbe. Persze, annak tudatában, hogy milyen esemény ihlette a dalokat, nem lenne ildomos számonkérni, hogy miért nem született ezúttal Babe I'm On Fire-kaliberű track. 
 
Kiadó: Bad Seed Ltd. 
kirsch
2016.09.26
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.