Alma, alma, piros alma, odafenn a fán…

Gömbölyű, piros, sárga vagy zöld, és annyi mindenre használhatod, hogy el sem hinnéd. Mert az nem elég, hogy a konyhában tündérkedhetsz általa, vagy hogy szuper egészséges, hanem sok egyéb titkot is rejt az alma.
Magyarázatul ne felejtsük el, hogy még a gravitáció megismerésében is az emberiség, azaz Newton segítségére volt a kedvenc gyümölcsünk. Most pedig még többet megtudhatsz róla! 
 
Tell Vilmos lövöldözéshez, Paris herceg hódításhoz, a kígyó cselszövéshez használta az almát. De valószínűleg egyikük sem tudta, hogy ez a gyümölcs a rózsák családjába tartozik, közeli rokonaival, a körtével és a szilvával egyetemben. Ráadásul valószínűleg azzal sem voltak tisztában a fent említett hősök és antihősök, hogy egy mennyire életbevágóan fontos vitaminforrással, egy valódi csodaszerrel dobálóznak… 
 
Naponta egy alma…  
 
Szokták mondani, és igaz, hiszen az almában annyi a szervezetünk számára alapvetően fontos tápanyagot találunk, hogy naponta egy alma felér egy nagyon erős vitaminkombinációval, és míg a vitamin csak lecsúszik a torkodon, ez az egészséggombóc a fogaidat és az ínyedet is edzi harapás és rágás közben. Persze azt se felejtsük el, hogy az alma nem csak egészségmegőrző szerepe miatt fontos: almasavtartalma például méregteleníti, tisztítja a túlterhelt szervezetet, így például májproblémákra és vesekőre is igazi gyógyszerként szolgál, valamint az a népi hiedelem járja, hogy ahol sok almát fogyasztanak, ott a köszvény is ritkábban fordul elő.  
 
Alma a konyhában 
 
A jótékony egészségi hatások mellett persze az alma olyan jófej gyümölcs, ami még az (édesség utáni) éhségedet is vidáman csillapítja. Íme, egy izgi recept, alma- és édességfüggőknek: 
 
Csokipudingos almaszósz 
 
Hámozz meg fél kiló almát, darabold 8 felé vékonyan, és vágd pikkelyszerű darabokra. Öntsd fel, hogy ellepje a víz, és citromhéjjal forrald. Közben tejfölben keverj el lisztet és cukrot (2 dl-be 2 evőkanál liszt és egy csomag vaníliás cukor kerüljön), ezt pedig forró almalével simítsd puhára. A keveréket aztán egészben keverd hozzá a forró almás főzethez, ízlés szerint cukrozd és ízesítsd fahéjjal, és főzd, amíg meg nem puhul. Közben főzz ki egy zacskó csokis pudingot, és tálaláskor öntsd le az almaszószt a forró csokival. Vagy fordítva. Ahogy tetszik. 
 
Szedd magad! 
 
Manapság egyre divatosabb dolog ősszel saját magadnak megszedni a télire való vitamint. Legalábbis tuti, hogy otthon és a közösségi oldaladon is többen kedvelik majd, ha nem a szupermarketből, hanem egy almafa tetejéről jelentkezel be. Ráadásul messzire sem kell menned egy jó kis délutáni programnak is beillő családi vagy éppen baráti almaszedésért. Budapest környéke ugyanis tele van jobbnál jobb almakertekkel, ahol bőven a piaci ár alatt válogathatsz a legszebb almákból, egyenesen a fáról. Találsz ilyen helyet Pomázon, Szentendrén, Budakalászon, Diósdon és Érden is. A pontos helyszínekért a keresőbe írd be, hogy „szedd magad alma”, vagy keresd fel ezt a mindentudó honlapot: www.szeddlemagad.hu 
 
Vicces tények az almáról 
 
• Nehéz elképzelni, de a valaha nőtt legnagyobb alma akkora volt, mint egy kisebb csivava kutya. 
 
• Több legendás politikus, többek között George Washington is saját almakertet tartott fent, ahol ő maga metszette a fákat és válogatta az almákat. 
 
• Az alma 25%-ban levegő, ezért tud a gyümölcs olyan szépen úszni a vízfelszínen. 
 
• Durva! Az alma többet ér a fáradtság ellen, mint egy csésze kávé. Ugyanis a benne lévő természetes gyümölcscukor inkább ébren tart, mint a koffein. 
 
• 2016-ban az alma volt a világ tévéreklámjaiban a leggyakoribb gyümölcsszereplő. 
 
• Az alma annyira népszerű motívum, hogy már magyar punkdal is született róla, Halász Judit Almaszósz nótájának átdolgozásaként… 
Kurcz Orsi
2016.10.03
|


Játék
Az Iparművészeti Múzeum a kezdetektől fogva egyaránt gyűjti a magyar és egyetemes, a régi és kortárs iparművészeti alkotásokat.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.