A bőség zavara – 80 éves a Plakát- és Kisnyomtatványtár

Budapest, Országos Széchényi Könyvtár, 2016. október 24. - 2017. július 31.
Újabb izgalmas, tanulságos és felettébb szórakoztató kiállítás várja a Széchényi Könyvtárba érkezőket: a könyvtár ötödik szintjén, a Plakát- és Kisnyomtatványtár előterében kapott helyet A bőség zavara című időszaki tárlat, amely a tavaly 80 éves Plakát- és Kisnyomtatványtár értékes dokumentumaiba enged bepillantást.
Hogy miért kicsit megkésve, a kerek évforduló után egy évvel nyílt meg a kiállítás? A kérdésre a tárlat címe a válasz: „a bőség zavara” miatt. A Nemzet Könyvtárának ezen gyűjteménye közel 4 millió darabot számlál: a kurátoroknak ebből az óriási dokumentumhalmazból kellett megfontolt és arányos válogatást létrehozniuk, és a kiállítótér véges lehetőségeihez igazítva leszűkíteniük a sok-sok plakátnak, kisnyomtatványnak és képeslapnak a számát.
 
A rendezők – akik a tárlat kiinduló gondolatául és vezérfonalául a kincs, érték és sokszínűség kifejezéseket találták – elkészülve a kiállítással abban bíznak, hogy a látogatók „a ›zavart‹ kevésbé érzékelik majd, sokkal inkább a ›bőség‹ lesz a meghatározó élmény”.
 
A tárlaton összesen 183 tárgy látható közel ötvenféle dokumentumtípusból, a válogatás időben a 17. századtól a jelenkorig terjed. Céhlevél, obsit, biztosítási kötvény, gyászjelentés, leporelló, marhalevél, menükártya, Kossuth-bankó, planétás kártya, születési értesítő, tagsági jegy, táncrend, utazási prospektus, útlevél, társasjáték, belépő kivégzésre, kéményseprőnaptár, ötvenhatos röplap és még sok más izgalmas és sokszor mosolyra fakasztó dokumentum a múltunkból és jelenünkből.  
 
2016.10.30
|


Játék
Az idei Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a Kossuth Kiadó Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvét, melyben a szerző a múlt század eleji Hollywoodba kalauzolja az olvasót, ahol a Közép-Európából származó alkotók jelentős hatással voltak az amerikai filmgyártásra.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.