Tök a konyhában

Nem csak tuti dekoráció és ijesztő őszi vigyori készítésére alkalmas a gyönyörű napsütötte színű sütőtök. Viszont minden ország konyhája másképp bánik a narancssárga óriással. Most néhány igazán spéci receptet összeszedtünk, de biztosak vagyunk benne, hogy a lista nagyjából végtelen, ezért nem törekedhetünk a teljességre.
Ezért edd a sütőtököt
 
A sütőtök nemcsak vicces, nemcsak finom és nemcsak szép, hanem nagyon egészséges is. Többek között a narancssárga színe miatt, ami azt jelenti, hogy csakúgy, mint a répa, telis-tele van karotinoidokkal, ami a szép, dús hajért és a rákbetegségek megelőzéséért dolgozik, ugyanis a béta-karotin hihetetlenül erős antioxidáns. A karotin mellett a sütőtök tömve van például A-vitaminnal is. Ez a csodaszer az éles látásért felel. Amennyiben pedig ennyi varázshatással nem elégednénk meg, akkor jó azzal is tisztában lenni, hogy a sütőtök kiváló hangulatjavító is, hiszen pirított magja tele van tripofánnal – egy olyan vegyülettel, ami megnyugtatja az idegrendszerünket. 
 
Sütőtökleves 
 
Leggyakrabban talán levesnek főzik meg a sütőtököt, hiszen ez a recept nagyon egyszerű. Csak süsd meg a sütőtökből vágott csíkokat, turmixold, majd főzd össze tejföllel, tejszínnel, egy csipetnyi borssal, végül fűszerezd citromlével és bazsalikommal. Varázslatos ínyencség lesz az egész családnak! 
 
Elkészítési idő: 40 perc 
 
Sütőtökkrém 
 
Hasonlóképpen könnyen készíthetsz tökpasztát is, amit aztán salátákhoz tálalhatsz mártogatónak, vagy éppen krémként kenyérre is kenheted. A folyamat itt ugyanaz, mint a levesnél, csak a leturmixolt pépet nem kell megfőznöd. Bőven elég, ha egy kicsit felkevered tejföllel, ízlés szerint fűszerezed, hagymát reszelsz bele, és már kész is a különleges házi vajkrémed. 
 
Elkészítési idő: 30 perc 
 
Sütőtökös palacsinta 
 
Különleges, ám annál finomabb nasival lepheted meg a vendégsereget, ha az előző krémet vastag palacsintatésztába göngyölöd, és melegen tálalod. A trükk itt csak annyi, hogy a krémbe, hogy puhább legyen, több tejfölt és egy nagy kanál mustárt is keverhetsz! 
 
Elkészítési idő: 1 óra 
 
Sütőtökös-répás muffin 
 
Biztos sose gondoltad volna, de nemcsak csokiból, banánból és eperből lehet kiváló muffint sütni, hanem sütőtökből is. Válassz csak egy alap, natúr muffinreceptet, és keverj a tésztájába reszelt répát és friss sütőtökkockákat. Fűszerezd fahéjjal, és ne aggódj a cukor miatt sem! A végén fehér csokis masszával öntsd le. Jó étvágyat! 
 
Elkészítési idő: 45 perc
 
Tökropi 
 
Vagány ropit süthetsz vékonyra vágott sütőtökcsíkokból. Csak darabold fel a tököt, maximum ujjnyi vastagságú szeletekre, sózd és borsozd, aztán dugd a sütőbe addig, amíg ropikeménységűek nem lesznek (az odaégésre persze vigyázz, mert a fekete ropi se nem finom, se nem egészséges). Ha kész, magában, vagy akár tejfölbe mártva is szuper finom csemege! 
 
Elkészítési idő: 20 perc 
Kurcz Orsi
2016.11.02
|


Játék
Az Iparművészeti Múzeum a kezdetektől fogva egyaránt gyűjti a magyar és egyetemes, a régi és kortárs iparművészeti alkotásokat.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.