A Time magazin címlapján Erzsébetváros

A Time magazin híres címlapját festették fel a VII. kerületi Wesselényi utca egyik tűzfalára 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Az egyedülálló falfestményt, és hozzá tartozó emléktáblát november 4-én avatta fel Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere.

„Az utcai harcok, majd a kegyetlen megtorlás Magyarországra irányította a figyelmet szerte a világban. Ennek a figyelemnek egy megható példája a Time magazin itt látható, 1957. január 7. napján megjelent címlapja, ami a ’ Magyar Szabadságharcos’ címet kapta, és később az Év Címlapja lett, amely egyértelműen mutatja az 1956-os forradalom jelentőségét a világpolitikában. A forradalom hitet, és erőt adott a kommunista elnyomás ellen küzdőknek szerte a világban, megmutatva, hogy a népek szabadságvágya nem legyőzhető.” – mondta el beszédében Vattamány Zsolt. 
 
Ezen a helyen, a Wesselényi utca - Kertész utca kereszteződésében vívott harcok során esett el Jambrik József és Merő Sándor, akik mindketten 30 éves korukban adták életüket a magyar szabadságért, hasonlóan több ezer szabadságharcos társukhoz. A Wesselényi utcai 56-os eseményekkel kapcsolatban feltétlenül meg kell emlékezni az itt működött „Farkas csoportról”, illetve a forradalmat követő megtorlásban halálra ítélt Dóczi Dénesről, Kovács Dezsőről, Kovács Imréről és Modori Sándorról is. 
   
2016.11.04
|


Játék
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a „Regulátorok" könyörtelenebbek.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.