Ez aztán állati! - Itt a Pesti Est háziállat kalauza!

Nem csak gyerekkori álom lehet a kutya, macska vagy egyéb háziállat utáni vágyakozás, sőt! Hiszen nincs is jobb, mint egy hideg téli estén a cicadorombolás, vagy a kutyus meleg bundája.

Viszont mielőtt valóra váltanád kölyökkori tervedet és belevágnál a háziállat bizniszbe, mindenképpen fontos alaposan tájékozódnod a jövendőbeli kis vagy éppen nagy társad szükségleteiről, mert állatot tartani felelősség! Mi most megpróbálunk segíteni, hogy jól dönthess: sorozatunkban összegyűjtünk néhány közkedvelt háziállatot és a velük kapcsolatos legfontosabb infókat.
 
TEKNŐS
 
A teknős parányi, hihetetlenül érdeklődő és jófej állat, de nem dögönyözni való. Ameddig békében hagyod úszkálni, és nem nagyon simogatod, addig ő nagyon boldog és szép társad lesz. 
 
Szükségletek 
 
Nyilván fajtafüggő is, de a legtöbb teknős fiatal korában naponta kell, hogy táplálékhoz jusson, míg felnőtt korukban már heti egy adag vitamindús étellel is beérik. A táplálék mellett viszont van még egy nagyon fontos dolog, a teknős lakhelye. Legyen az terrárium vagy akvárium, rendszeresen tisztítani kell, mert az állat könnyen megbetegedhet, ha koszos a környezete.  
 
Előnyök 
 
Gyönyörű, békés, érdeklődő állatok a tekik, és háziállat mércével mérve szerencsére elég hosszú ideig, úgy 20-22 évig is elélhetnek. 
 
Hátrányok 
 
Bár nem hangos lények, és nem kiabálnak, mint egy papagáj, már kora hajnalban szeretnek elkezdeni „pakolászni”, zörögni, a helyüket rendezgetni. Ha pedig éhesek, vagy felbosszantod őket, előszeretettel
harapnak is. De ez ilyenkor többségében „megérdemelt büntetés” a gazdinak. 
 
Speciális igények 
 
Könnyen megfáznak, ezért a huzatra, hőmérsékletre figyelj oda, ha teknőst tartasz! 
 
Hogyan teheted boldoggá? 
 
Egy pár kocka répa mindig felvidít egy teknős társat! 
 
Tudtad? 
 
A világ legöregebb teknőse, Adwaitya 2006-ban pusztult el, 225 éves volt ekkor, vagy még ennél is több. Feljegyzések hiányában sajnos pontos születési dátumot nem tudunk. A jelenleg élő legidősebb teknős viszont szintén nem „mai csirke”: ő 184 éves, és Jonatánnak hívják. 
 
MACSKA
 
Két nagy pártra oszlik az állattartók világa: a kutyásokéra és a macskásokéra. Ennek ellenére mi csak annyit mondunk, a macskát lehet szeretni és lehet utálni, de az tagadhatatlan, hogy egyéniségekről beszélünk! Mert cicát tartani életforma! 
 
Szükségletek 
 
A macska nem túl nagy igényű állat, vagyis nem kell neki speciális hőmérséklet, és fekhely sem, hiszen tökéletesen feltalálja magát. Bebújik az ágyba, vagy befekszik az árnyékba, ha úgy tartja kedve. A lényeg, hogy azt tehessen, amit ő akar. Talán ez a legnagyobb szükséglete.  
 
Előnyök 
 
Nincs vele probléma, nem kell utána sokat takarítani, és szobatisztaságra is szoktatható. Ha pedig megadod neki azt a tiszteletet, hogy nem várod el, hogy pacsipajtások legyetek, akkor elég könnyen barátokká válhattok. 
 
Hátrányok 
 
Nem kutya, ezért trükkök megtanulását és a feltétlen hűséget sem várhatod el tőle. Ja, és persze hajnalban miákolásra fogsz ébredni. De ilyen ez a macskaszerelem. Nem? 
 
Speciális igények 
 
Mint minden élőlénynek, neki is arra van szüksége, hogy felelősséggel gondoskodjunk róla. Ebbe a gondoskodásba beleillik a legjobb táplálék megadása, ami nem feltétlenül csak az „offisöl” macskatápot jelenti. Meg persze az is fontos, hogy habár 9 életük van, ha fáradtabb, nyávogósabb, mint általában, ne habozz, és vidd el dokihoz.  
 
Hogyan teheted boldoggá? 
 
Vegyél vagy fogjál neki friss halat például, ezt nagyon fogja értékelni. 
 
Tudtad? 
 
A macska az egyik legrégebbi háziállat. Többek között már az egyiptomiak is tartották. Azonban náluk nemcsak házi kedvenc volt a cica, hanem szent állat is. Ezért a sok macskaszobor, -legenda és -szimbólum abból a korszakból. 
 
Legyél te is az állatok őrangyala! 
 
Ha sérült, kóbor vagy bajba jutott állatot látsz, próbálj segíteni rajta! Legalább annyival, hogy riasztod az Országos Állatmentő Alapítványt a +36-70-946-06-56-os, vagy az Állatmentő Szolgálatot a +36 20 263 5198-as telefonszámon. 
Kurcz Orsi
2016.11.14
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.