Ez aztán állati! - Itt a Pesti Est háziállat kalauza! II. rész

Nem csak gyerekkori álom lehet a kutya, macska vagy egyéb háziállat utáni vágyakozás, sőt! Hiszen nincs is jobb, mint egy hideg téli estén a cicadorombolás, vagy a kutyus meleg bundája.
Viszont mielőtt valóra váltanád kölyökkori tervedet és belevágnál a háziállat bizniszbe, mindenképpen fontos alaposan tájékozódnod a jövendőbeli kis vagy éppen nagy társad szükségleteiről, mert állatot tartani felelősség! Mi most megpróbálunk segíteni, hogy jól dönthess: sorozatunkban összegyűjtünk néhány közkedvelt háziállatot és a velük kapcsolatos legfontosabb infókat. 
 
HALAK
 
Általános tudnivalók 
 
Rengeteg féle és fajta halat lehet kapni manapság már a kereskedésekben, tehát minden egyes fajtánál alaposan utána kell érdeklődni a személyre szabott igényeknek, de az valószínűleg a legtöbb akváriumi halról elmondható, hogy a megfelelő hőmérséklet beállítása és tartása csakúgy, mint a megfelelő kajaadag eltalálása is létfontosságú nekik.  
 
Előnyök 
 
Színpompásak, mókásak, és mint a teknős, ők sem kiabálnak fel a legszebb álmodból.  
 
Hátrányok 
 
Sajnos igen rövid életűek, mert nagyon könnyen elkapnak mindenféle bacit a vízből vagy egyéb nyavalyát. De persze ha nagyon körültekintő gazdi vagy, akkor az akvárium rendszeres és alapos tisztításával feltornázhatod a halacskáid várható életkorát. 
 
Hogyan teheted boldoggá? 
 
Ha minél több társat adsz nekik, természetesen összeillő és egymáshoz alkalmazkodni tudó fajtákból. Ezzel a dologgal is különösen óvatosnak kell lenni, de az állatkereskedésekben szívesen segítenek neked elkerülni azt a bakit, hogy például két ellenséges csapatot szabadíts egymásra. 
 
SÜNDISZNÓ
 
Általános tudnivalók 
 
Manapság egyre népszerűbb dolog sünit tartani háziállatnak, éppen ezért egyre több „sünirodalom” található a neten is. Szóval mielőtt sünit fogadnál örökbe, olvass el ilyesmi írásokat, hogy biztos lehess benne, neked való állat-e egyáltalán, ami minimum annyi gondoskodást igényel, mint amennyire cuki.  
 
Előnyök 
 
Annak ellenére, hogy mostanában divatba jött a tartása, még mindig viszonylag „egzotikus” érdekességnek számít, ha sünöd van otthon. A tény pedig, hogy a süni aranyos, magáért beszél. 
 
Hátrányok 
 
Hiába néz nagyon cukin rád, mégsem egy babusgatni való háziállat, egyes leírások szerint pedig ha felbosszantják, harap is, jó vele óvatosnak lenned! A másik hátrány a kis tüskés cukiságokkal kapcsolatban az, hogy a sünök éjjeli állatok. Tehát ha korán kelsz, és későn esel csak haza, akkor nem biztos, hogy összeillő páros lesztek. 
 
Hogyan teheted boldoggá? 
 
Azzal, ha figyelsz az otthon körüli szagokra, például úgy, hogy nem dohányzol a közelében. A sünik ugyanis extrém módon szagérzékenyek. 
 
NYÚL
 
Általános tudnivalók 
 
A nyuszi aranyos, a nyuszi cuki, és húsvétkor tojást tojik, legalábbis a „legenda” szerint. De vajon tisztában vagy vele, hogy egy puha kis nyuszi nem csak álmodban és nem is csak húsvétkor lehet a szobatársad?
 
Előnyök 
 
Imádnivaló, puha, meleg, szívesen segít a zöldségevésben, és ő sem ugatja át az éjszakát. Sőt, reggel nyávogva sem kelt fel. A nyuszi viszonylag nyugis társ. Kivéve persze, ha rájön a rágcsálási láz… 
 
Hátrányok 
 
Például a feljebb említett rágcsálás kifejezetten bosszantó lehet, hogyha a nyuszi kikezdi a kábeleket, a telefontöltő zsinórját vagy éppen a vendégek cipőjét, amíg te vígan diskurálsz a belső szobában. Na meg persze, legjobb tudomásom szerint a nyuszikat nem lehet szobatisztaságra szoktatni. 
 
Hogyan teheted boldoggá? 
 
Ez a kérdés nem nehéz: répa, répa és még több répa a helyes megfejtés! 
 
*** 
 
ÁLLATMENTÉS 
 
Ha bajba jutott állatot látsz az utcán, ne hagyd magára, hanem segíts neki! Ha te magad éppen nem tudod, hogyan tehetnél jót szegény jószágnak, akkor hívj valaki olyat, aki ért hozzá. Például a hozzád legközelebb található állatmentő egyesületet. Mi most őket ajánljuk: Országos Állatvédőrség Alapítvány +36 70 636 6230 
Kurcz Orsi
2016.11.21
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.