Kedvenc helyek

Sting: 57th & 9th

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (3)
[ pop / rock ] Stingről joggal feltételezhetjük, hogy húszas évei közepén belezuhant egy formaldehiddel teli tartályba. És bár külseje alig változott a 70-es évek óta, zeneileg éppúgy illene rá a „kaméleon” kifejezés, mint David Bowie-ra.
Korábbi jazzes próbálkozásai legalább olyan jól álltak neki, mint a téli/karácsonyi tematikájú If On A Winter’s Night dalai, pedig utóbbihoz hasonlóból pofonegyszerű dolog kacsintós pénztárca kaliberű giccset előállítani. The Last Ship című legutóbbi nagylemezén folkos oldaláról mutatkozott be, ráadásul kizárólag saját szerzeményeit vonultatta fel. A 57th & 9th számmisztikája nem tartozik az EZO TV-s jósok hatáskörébe: ez a kilencedik saját dalokat tartalmazó stúdióalbuma, ugyanakkor 66. életévébe lépett. Ebben a korban pedig már köztudottan nem szokás megváltani a világot (hacsak nem Johnny Cash néven váltunk ismertté.)
 
Már az új album 37 perces hossza sem arról tanúskodik, hogy Stingnek lennének ilyen ambíciói. A police-os ízeket felvonultató I Can't Stop Thinking About You kiválóan előrevetíti, mire számíthatunk: nagy megfejtések nélküli, szimpla pop-rockra, melyet senki más nem tudna ennyire meggyőző formában prezentálni. Sting hangja ugyanis olyan védjegy, mely akár a középszerűbb szerzeményeket is élvezhetővé teszi. Az obligát slágerdalok a szokásosnál rockosabbra sikeredtek, Sting-kiadványon rég hallhattunk ennyi gitárt. Ugyanakkor mindez cseppet sem hat erőltetettnek, a fáradás jeleit mikroszkóppal sem fedezhetjük fel.
 

 
A legerősebb pillanatok mégis a líraibb momentumokhoz köthetők, melyek szerencsére korántsem holmi rádióbarát negédeskedést takarnak. (Mert hát, valljuk be, Sting néha hajlamos erre is.) Az egy szál akusztikus gitárral kísért Heading South On The Great North Road legalább annyira mély és sokatmondó, mint a sötét és hangulatos Insallah. A 57th & 9th nem több és nem kevesebb, mint egy egyszerű Sting-sorlemez, melyen a kiváló trackek vannak túlsúlyban a korrekt szerzeményekhez képest. 
 
Kiadó: Interscope/Universal 
 
kirsch
2016.11.18
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.