„Az ostromlás a dolgunk” - A betiltott Mozgó Világ (1975–1983)

Szentendre, Ferenczy Múzeum, 2016. november 17. - 2017. február 5.
Nevét egy 1965-ös Illyés Gyula-vers címéből örökölte, később aztán többszörösen is kiérdemelte a nagy író elismerését a Mozgó Világ című folyóirat. Az 1975-ben indult újság nyolc éven át működött eredeti szellemében.
A lap főszerkesztőjének, Kulin Ferencnek az 1983-as leváltásáig a kortárs magyar irodalom nagyjainak fiatalkori gyűjtőhelye volt, s egyszersmind kultúrpolitikai játékszer is Aczél György kezében. Új irodalom, szociográfia és nyitottság, a „szabadság kis körei”, országszerte Mozgó Világ klubok, betiltások, fenyegetések, besúgók és provokátorok – ez jellemezte a folyóiratot, amely bár mára inkább csak „az elmúlt évszázad óvatosan szemlézett szellemi jelensége, a kultúrtörténeti értékelések lábjegyzete, de a mai hatvanasok és hetvenesek fiatalon formálódó gondolkodásának forrásvidéke is”. 
 
A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum most nyílt kiállítása a Mozgó Világ első nyolc évét mutatja be. A tárlat a lapban megjelent, nagy horderejű kulturális és társadalmi kezdeményezéseket a képzőművészet, a zene, a film, az irodalom és a szociológia területéről tablóként szemlézi, annak sokszínűségét pedig a publikált írások és szerzők megidézésével igyekszik hűen tükrözni. „A kiállításra készült interjúk révén megjelenik a mikrotörténelem szubjektív, a szemtanúk hitelességét kiaknázó, a kor szellemi közegét felidéző emlékezet is.”  
 
A tárlathoz kapcsolódóan Szöveg és kép viszonyának újszerűsége a régi Mozgó Világ folyóiratban (1975–1983) címmel január 12-én egy konferenciára is sor kerül a múzeumban, amit Elek Judit Vizsgálat Martinovics Ignác szászvári apát és társainak ügyében című, 1980-as filmjének vetítése zárja.  
 
2016.11.21
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.