A Toni Erdmann című film nyerte idén az Európai Parlament Lux-díját

A Toni Erdmann című film nyerte idén az Európai Parlament (EP) Lux-díját - jelentette be Martin Schulz, a testület elnöke az EP szerdai plenáris ülésén rendezett díjátadón Strasbourgban.
A német-osztrák-román koprodukcióban, Maren Ade rendezésében készült film tragikomikus története napjaink vállalati kultúrájának világába kalauzolja el a nézőt, bemutatva egy apa újbóli közeledését a kizárólag karrierjének élő lányához. 
 
"Ez a film, amely egy sötét komédia és egy vidám dráma kombinációja, bemutatja nekünk egy külföldön élő fiatal nő és apja bonyolult, gyengéd és időnként abszurd kapcsolatát. Megrendítően írja le, miként változnak és befolyásolnak minket a családi kapcsolatok. A film nem kínál könnyű választ, de a vidámság hullámai között arra ösztönöz minket, hogy keressük azt, amit védeni és ápolni kell" - mondta a ceremónián Martin Schulz.
 
A Toni Erdmann mellett még két film jutott a döntőbe. Az egyik a Leyla Bouzid által rendezett, Felnyitom a szemem című film, amely egy fiatal tunéziai lány életét követi 2010 nyarán, nem sokkal az arab tavasz kezdete előtt. A másik pedig az Életem cukkiniként című animációs film Claude Barras rendezésében, amely egy kilencéves kisfiú életét mutatja be, akinek édesanyja tragikus hirtelenséggel elhunyt, ezért árvaházba kerül, hasonlóan nehéz sorsú gyermekek közé. 
 
Az európai mozi, kultúra és értékek népszerűsítésére szolgáló díjra jelölt három döntős filmet az Európai Unió összes hivatalos nyelvén feliratozzák, és minden tagállamban bemutatják.  
 
A Lux-díjat 2007 óta minden évben olyan fontos politikai vagy társadalmi problémára reflektáló filmnek ítélik oda, amely az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő kérdésekről szól. 
 
Az elmúlt években több kiemelkedő magyar film is bejutott a jelöltek közé, Nemes Jeles László Saul fia című filmje tavaly, Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása 2012-ben, Mundruczó Kornél Delta című filmje pedig 2008-ban volt a három esélyes között. A Lux-díjat még nem nyerte el magyar film. 
 
(MTI) 
2016.11.23
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:10
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:15
Barátom, Róbert Gida
amerikai családi film, 2018
18:25
Fehér Isten
magyar filmdráma, 2014
18:45
Üvöltő szelek
angol-amerikai romantikus filmdráma, 1992
18:50
Szuperhekusok
olasz akcióvígjáték, 1985
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.