Te is lehetsz jó tündér!

Jót tenni jó, és nemcsak azért, mert a boltok kirakatai azt üzenik, hogy közeleg a karácsonyi időszak, hanem csak úgy, l’art pour l’art. Hidd el, hogy nem nehéz segíteni másoknak, és még jól is esik, hiszen hiába nem akarunk közhelyekkel élni...
...a „jó tett helyébe jót várj” mondás sokszor nem csak a mesékben, hanem az igazi életben is valóra válik. De ne is fecséreljünk több szót, inkább nézzük meg egy egyszerű módját a tündérkedésnek! 
 
Ha már az elmúlt hetekben annyit beszéltünk cukibbnál cukibb állatokról és persze az állattartásról, most nézzük meg ennek az egésznek az árnyoldalát. Ugyanis sajnos hiába olvad el a legtöbb ember egy édes kis macskától vagy egy bolyhos apró kutyustól, mégis sajnos sok „kiszuperált” vagy éppen megunt házi kedvenc végzi az utcán. Azaz végezné, ha nem lennének a menhelyek és a jótékony állatmentők, akik ugyanolyan civilekből kerülnek ki, mint te vagy én. Olyan civilekből, akik szeretik az állatokat, és nem mennek tovább szó nélkül, ha egy kidobott kutyát vagy macskát látnak az út mellett. 
 
Eláruljuk, mi a legtutibb három módja annak, hogyha segíteni szeretnél az elhagyott, magányos állatokon: 
 
Legyél te is civil állatmentő! 
 
Nem tervezhető, hogy az ember mikor talál egy láncra vert vagy kidobott, kóborló állatot az országút mentén. De nem is szükséges a pontos terv, éppen elég, ha akkor és ott észnél vagy, és hívod a legközelebbi állatmentő szervezetet vagy menhelyet. Ha pedig nem találod veszélyesnek a mutatványt (mert például egy alig pár hetes sírdogáló kismacskát találtál), akkor saját magad is begyűjtheted őt, majd megetetheted, és indulhat a gazdikeresés! 
 
Önkénteskedj menhelyen! 
 
Amíg a megfelelő alkalomra lesel, hogy segíthess egy bajba jutott állaton, addig sem kell tétlenül állnod. Keresd fel a számodra legközelebbi és legszimpatikusabb menhelyet, és jelentkezz önkéntesnek! A menhelyi önkénteskedés persze részben szomorú dolog, hiszen sok elárvult állat néz majd rád nagy szemekkel, másrészt viszont egyben vidám dolog is: jó érzés lesz segíteni, hidd el. Mert ha már csak enni vagy inni viszel néhány kutyáknak, vagy megsétáltatsz pár mozgáshiányos szőrgombócot, máris segítettél! Igen, ennyire egyszerű! 
 
Fogadj örökbe! 
 
A legtöbbet persze azzal tudsz segíteni, ha a jótékonykodás mellett örökbe is fogadod álmaid kiscicáját, kiskutyáját. Persze ez a lehetőség nem mindenkinek adatik meg: sokszor van, hogy kicsi a hely, ahol élsz, vagy a családod nem nézné jó szemmel az újdonsült társat. Ebben az esetben sajnos el kell fogadni, hogy még nem jött el az ideje annak, hogy saját állatod lehessen. De ami késik, az nem múlik! Szóval addig is járhatsz szorgosan látogatni a menhelyre a kis kedvencedet. Mert ezek a szerelmek többnyire ugyanis első látásra köttetnek, talán neked is ismerős az érzés. Meglátni és megszeretni… Függetlenül attól, hogy a menhelyi kutyák sajnos sokszor koszosak vagy éppen szomorúak.  
 
Így is segíthetsz! 
 
Ha életmódod vagy életkörülményeid miatt nem engedheted meg magadnak (még), hogy örökbe fogadj egy kis árva állatot, akkor is segíthetsz, például azzal, hogyha megpróbálsz nekik megfelelő és szerető gazdit találni. Ez pedig manapság a közösségi média által egyszerűbb, mint gondolnád. Hiszen egy cuki fotóra és pár kedves sorra minden állatbarát ismerősöd felkapja a fejét. Próbáld csak ki!  
 
EST TIPP 
 
A cikkben látható fotók a főváros közeli Gyömrői Árvácskák Állatotthonban készültek, ahol csaknem 200 gazdára vágyó kutyus él. Ha teheted, meglátogathatod például őket is, karácsony előtt (is) örömmel fogadnak mindenféle jótékonykodást: meleg takaró, pokróc, bolhairtó és tartós kutyatáp is nagyon jól jön ennek a sok árva kutyának. Gyömrő pedig gyönyörű kisváros, ami nem több, mint 35 perc vonatútra van Budapestről. 
 
 
 
Kurcz Orsi
2016.11.28
|


Játék
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a „Regulátorok" könyörtelenebbek.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.