John Musker, Ron Clements és Osnat Shurer - Interjú a Vaiana készítőivel

A Disney menetrendszerű karácsonyi mozija ezúttal egy csendes-óceáni hercegnőről szól. John Musker és Ron Clements rendezők, valamint Osnat Shurer producer elmondták, mit érdemes tudnunk a Vaianáról.

Vaiana Merida után a második olyan Disney hercegnő, akinek nincs szerelmi szála és a történetét nem egy tündérmese vagy egy legenda inspirálta.

 

Vaiana a 13. hivatalos Disney hercegnő.

 

Ez John Musker és Ron Clements első számítógépes animációs filmje.

Miről szól a Vaiana? 
 
Clements: Ez egy epikus kaland, ami kétezer évvel ezelőtt játszódik, és egy csendes-óceáni szigeten élő lányról, Vaianáról szól, aki megtudja, hogy szülőföldje nagy bajba került. A felelős egy Maui nevű félisten, aki ellopta Te Fiti szívét még évekkel ezelőtt, és ezzel szabadjára engedte a sötétséget. 
 
Musker: Vaiana rájön, hogy őseihez hasonlóan neki is nagy tengeri felfedezővé kell válnia ahhoz, hogy megmenthesse hazáját. Az óceán választja ki őt a feladatra, és Mauival kell összefognia azért, hogy visszaszerezze Te Fiti szívét. Érzelmi és fizikai megpróbáltatások egész sora vár rájuk az útjukon: egy óriásrák, kókuszkalózok és egy óriási tengeri lávaszörny. 
 
Shurer: A filmünkben van akció, dráma, kaland és móka egyaránt. Vaiana szeretné megmenteni a világot, csakhogy ő az egyetlen ember, aki azt hiszi, hogy a világnak megmentőre van szüksége. Ő egy erős példakép a mai mozinézők számára, a film pedig arról szól, hogy mindenki figyeljen oda, mit mond a belső hangja. Minden filmbéli karakter egy kicsit jobban megismeri önmagát a kaland során. 
 
Mit tanultatok a Csendes-óceán világának tanulmányozása során? 
 
Clements: Amennyire lehetséges volt, megpróbáltuk elkerülni a turistás kliséket. Olyan emberekkel találkoztunk, akik az ottani szigeteken születtek és nőttek fel, és rengeteget meséltek nekünk arról, mit jelent számukra a kultúrájuk. Egy öregember, Papa Mape kért tőlünk valami fontosat: „Évekig fuldokoltunk a ti kultúrátokban. Jó lenne, ha most kicsit ti süllyednétek el a miénkben.” 
 
Shurer: Ezek a kutatások felnyitották a csapatunk szemét. Ahhoz, hogy hitelesen felépítsük az ottani világ kétezer évvel ezelőtti kultúráját, sok szakértőre volt szükség. A karakterek felépítésében és a környezet megalkotásában is szükség volt a hangjukra. Mindenben kikértük a véleményüket, még olyan apróságokban is, hogy hogyan nézzen ki Vaiana kenuja, vagy milyen anyagból készítették a ruhákat akkoriban. 
 
Musker: Természetesen nem dokumentumfilmet készítettünk, hiszen a filmünk animációs és egy fiktív történet, de a szakértőktől összeszedett tudás a mi fantáziánkra is csodás hatással volt. 
 
Miért kapott ilyen fontos szerepet a zene a Vaianában? 
 
Clements: A szigeteken töltött idő zenei szempontból is felnyitotta a szemünket. Egy reggel épp egy kompon ácsorogtunk, és néztük a varázslatos napfelkeltét, amikor egy szamoai törzsfőnök mellettünk belekezdett egy gyönyörű dallam éneklésébe, és ez nagyon megérintett bennünket. Ilyesmi az utunk során többször is előfordult. 
 
Shurer: Igyekeztünk mai hangzású zenéket használni a filmben, de úgy, hogy végig világos legyen, hogy a csendes-óceáni népek dallamvilágát tükrözzük. Az egész azon múlt, hogy meg tudjuk-e találni a megfelelő embereket a dalok elkészítéséhez. 
 
Musker: Opetaia Foa’i és Te Vaka zenei világa mélyen a csendes-óceáni zenei kultúrában gyökeredzik, ugyanakkor mégis újnak és frissnek hat. Lin-Manuel Miranda hihetetlenül elköteleződött a produkció iránt, a lelkesedése pedig ragályos volt. Általa tudtuk megoldani, hogy a dalok történetmesélési szempontból is fontosak legyenek. Mark Mancina pedig az a személy volt, aki összefogta ezt a sok tehetséges alkotót. Hatalmas szerencsénk volt, hogy ilyen emberekkel dolgozhattunk. 
Tulu/Fórum Hungary
2016.11.28
|


Film premierek

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja

amerikai kalandfilm, 135 perc, 2017

Modern idők

amerikai burleszk, 87 perc, 1936

Sárkányvarázs

ukrán animációs film, 85 perc, 2016
Játék
Az Európa Könyvkiadó három, Bob Dylanhez kapcsolódó kötettel tiszteleg a 2016-ban irodalmi Nobel-díjat kapó szerző munkássága előtt. Az áprilisban megjelent Krónikák és Lyrics. Dalok után júniusban érkezik a sorozat harmadik darabja, Barna Imre Bob Dylan című, rendhagyó életrajza is.
Filmek a TV-ben
19:00
Skalpvadászat
amerikai akciófilm, 2014
19:00
Bajos csajok
amerikai vígjáték, 2004
19:00
Beowulf - A sötétség harcosa
amerikai fantasztikus akciófilm, 1999
19:05
Sárkányok kora
amerikai kalandfilm, 2011
19:10
Kinn a vadonban
amerikai filmdráma, 2014 (feliratos)
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.