Megtalálták a Moncsicsivé restaurált Jézus-freskó eredeti festményváltozatát

Egy aragóniai gyűjteményben bukkant rá két spanyol régiségkereskedő a borjai templom majomszerűvé átfestett freskójának eredeti festményváltozatára, amelyet most kiállítanak egy zaragozai galériában.

A felfedezést azért is tartják jelentősnek, mert eddig azt hitték, hogy a jó szándékú, de ügyetlen, lelkes amatőr templomi restaurátor, a most 85 éves Cecilia Giménez keze nyomán végleg eltűnt Elías García Martínez Ecce Homo című műve. 
 
A Ricardo Ostalé Galériában kiállított festmény teljesen úgy néz ki, mint a templomi freskó, eredetisége a szakértők szerint vitathatatlan, a művész aláírta és dátumozta is. 
 
Mivel előbb készült, mint a templomi freskó, a szakemberek úgy vélik, hogy ez az alkotás modellként készült és a valenciai művész később egyszerűen átmásolta róla a falra a képet. 
 
Elías García Martínezt és munkásságát ez a félresikerült restauráció tette világhírűvé. A történet bejárta a világsajtót, hatalmas reklámot csinált a városkának, a "bundás Jézus" vagy "Moncsicsi Jézus" gúnynevekkel illetett festményt pedig azóta is rengeteg turista szeretné élőben megnézni.  
 
A óriási érdeklődés miatt idén látogatóközpontot nyitottak a borjai templomban, ahol bemutatják a freskó keletkezésének és sikerének történetét. 
 
(MTI) 
2016.12.09
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.