Árny a kövön – Ország Lili művészete

Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 2016. december 17. - 2017. május 1.
A modern magyar művészet egyik kiemelkedő alakjának, az idén kilencven éve született Ország Lilinek (1926–1978) az életművét mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszáz művet felvonultató új kiállítása.
A tárlat eddig még nem látott módon, hazai és külföldi analógiákkal párhuzamban szemlélteti Ország látásmódjának alakulását, aki a magyar szürrealizmus történetének legjelentősebb műveit alkotta meg az 1950-es évek közepén. A művész alkotásaiból mostanáig nem láthattunk ilyen nagyszabású, teljes életművet átfogó tárlatot, amelyen a magyar és külföldi párhuzamok és hatások – Bálint Endre, Vajda Lajos, Paul Delvaux, Giorgio de Chirico, Vieira da Silva, Toyen, valamint Zoltan Kemeny művei – mellett Ország eredeti elképzelése szerint felépül a Labirintus is, benne a több mint ötvendarabos labirintus-sorozattal. Ebben a teljességében még az 1980-as Ország Lili-emlékkiállításon sem volt látható a sorozat. 
 
„A falak bennem vannak – mondta Ország Lili, s egész munkásságában egy szerzetes türelmével és megszállottságával örökítette meg belső világának minduntalan előtűnő falait. Bár 1944 tavaszán a koncentrációs táborba tartó szerelvényről megmenekült, a félelem és szorongás addigra már örökre beleivódott a tudatába.” A tárlat a hatások és párhuzamok érzékeltetésével Ország festészetének eredetiségére és egyediségére igyekszik rávilágítani. A művész „a gettó falától jutott el a jeruzsálemi Siratófalig. Végigkövethető a fejlődés, ahogy a főiskola utáni időkben festett individuális falaktól a városfalak képein át jut el a Panaszfalig, s onnan a Labirintus faláig.”  
 
2016.12.12
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.