Schwanner / Idők

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, 2016. november 30. - 2017. január 29.
„Csak akkor jut eszembe fényképezni, ha az előadás vagy a művész (esetleg mindkettő) jelent valamit a számomra…” – vallja Schwanner Endre (1928) Balogh Rudolf-díjas fotográfus, aki fotóriporterek nemzedékeit tanította fotótechnika-elméletre.
A fotóművész 2011-ben adta át fotográfiai életművét több történeti értékű tárggyal és dokumentummal együtt a Nemzeti Múzeumnak, amely most nagyszabású tárlat keretében vezeti be a látogatót a rendkívül gazdag Schwanner-életműbe. A közel 100 kiállított fotó nagy része zselatinos ezüst szerzői nagyítás, legtöbbjük a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben készült Budapesten. A képek főként művészeket ábrázolnak – próbateremben, színpadon, koncert közben vagy hétköznap jelmez, hangszer vagy fényképezőgép nélkül –, és arra a kérdésre keresik a választ, mi köze is van a vizualitásnak a zene- vagy a színházélményhez.  
 
2016.12.12
|


Játék
Az idei Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a Kossuth Kiadó Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvét, melyben a szerző a múlt század eleji Hollywoodba kalauzolja az olvasót, ahol a Közép-Európából származó alkotók jelentős hatással voltak az amerikai filmgyártásra.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.