Szerencsehozó szilveszteri szeánszok

Közeleg az új év, és egyre gyakrabban azon kapod magad, hogy már munka közben is azon töprengesz, hogy mivel tehetnéd szebbé, jobbá a jövőd? Ha így áll a helyzet, hadd mutassunk egy kis boszorkányságot, vagy ha úgy jobban tetszik, népi babonát. Újévi szerencsehozó ételek következnek szerte a világból, mindenfajta klinikai tesztelés nélkül.
Hosszútésztás ételek
 
Japánban, Kínában és több más ázsiai országban hosszútésztás ételeket, leveseket, szószos sós vagy édes, mártásos tésztákat esznek az újévet köszöntve. A lényeg persze, hogy minél hosszabb legyen a tészta, hiszen a hosszúság, a méret, itt az élet és a jószerencse hosszát, időtartamát hivatott szimbolizálni.  
 
Narancs 
 
A világ déli, délkeleti részén, így többek között Ázsiában, valamint Dél-Amerikában is a családon, az összetartáson és az egységen van a hangsúly szilveszterkor is, ezért a következő hagyomány talán nem is annyira meglepő. Sok déli országban, például a filippínóknál és a braziloknál is narancsot illik enni, hiszen a mítosz szerit a gerezdekre darabolt és a családtagoknak szétosztott narancs hozza meg majd a rokonság következő évi szerencséjét.  
 
Gránátalma 
 
Hasonló funkciót tölt be egyes délkeleti országokban, így például Törökországban is a gránátalma, mint nálunk a lencsefőzelék. A törökök ugyanis ennek a vöröses és rendkívül vitamindús gyümölcsnek a titkos erejétől remélik a gazdagságot. Így nem meglepő, hogy a török családok szilveszteri asztalán jó néhány, gránátalmából készült finomság is megtalálható az új esztendő köszöntésekor. 
 
Egészben sült hal 
 
Nem csak Európa északi részén, de Kínában is hagyomány egészben megsütött halat fogyasztani szilveszterkor és január elsején. A darabolatlan hal egyrészt nyilvánvalóan az egység, másrészt pedig a bőség jelképe kíván lenni, és ha ez még nem volna elég, ezüstösen csillogó bőre a szintén fényesen csillogó kincsek és a pénz szimbolikája is. Ennél a babonánál, illetve hagyománynál nagyon fontos azonban, hogy valóban a teljes halat szolgáljuk fel, fejjel és farokkal, hiszen ez a biztosítéka, hogy az elkövetkezendő év januártól december legvégéig szerencsésen telik majd. Akkor pedig jöhet az új hal… 
 
Disznó 
 
A szilveszteri disznóevés nemcsak nálunk, hanem többek között Kubában, illetve Portugáliában is régi hagyomány. Az ok pedig, amiért szerencsét remélünk ettől az állattól, az állítólag az, hogy a malac mindig előre halad, sosem hátra. Ennyire egyszerű. Na meg persze ne feledkezzünk el arról sem, hogy ebben az időszakban a szárnyasok nagy része kiesik a menüből, hiszen velük a babona szerint elszállna a szerencsénk. Ráadásul van egy jó hírünk a vegetáriánusoknak: a disznó formájú süti is ér! 
 
Lencse 
 
Csakúgy, mint a gránátalma, a lencseszemek is a pénzt, ezáltal pedig a gazdagságot jelentik a szilveszteri lakomában. A hiedelem szerint ugyanis minél több lencsét eszik az illető, annál gazdagabb lesz. Idén mi is kipróbáljuk, újra. Hátha…  
Kurcz Orsi
2016.12.31
|


Játék
A műfaját posztapokaliptikus turbópopként definiáló Einstand garantálja a forró hangulatot.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.