Így készült a Kaliforniai álom

Az év filmszenzációjában egészen a premierjéig nagyjából senki sem hitt az alkotóin kívül. Egy régi, MGM stílusú musical 2016-ban? Ugyan már! Ezt gondolta mindenki, ám azóta a legnagyobb ellenzői a legnagyobb rajongóivá váltak. Így készült az évtized musical-szenzációja!
10. Damien Chazelle író-rendező a Kaliforniai álom forgatókönyvét még a Whiplash előtt írta, csak komolyabb tapasztalat nélkül senki nem adott rá neki pénzt, így a jazzdobos film sikere kellett ahhoz, hogy ez a musical megvalósulhasson. 
 
9. Eredetileg a Kaliforniai álom egy teljesen más szereposztással készült volna el. A két főszerepet a Potter-filmekben népszerűvé vált Emma Watson és a Whiplash-sel befutó Miles Teller alakította volna, ám Watson az utolsó pillanatban kiszállt A szépség és a szörnyeteg főszerepéért, Tellernek pedig a forgatás időpontja ütközött a Bleed for This című bokszolós mozijával, ezért kénytelen volt nemet mondani. 
 
8. Az Őrült, dilis szerelem és a Gengszterosztag után a Kaliforniai álom a Ryan GoslingEmma Stone páros harmadik közös filmje. Mindhárom filmben szerelmespárokat alakítanak. 
 
7. Ryan Gosling annyira komolyan vette a feladatát, hogy a forgatás előtt és alatt megtanult zongorázni. Ehhez a hét minden napján napi két órát kellett gyakorolnia egy zenetanárral, így a filmben már tényleg őt láthatjuk és hallhatjuk játszani. 
 
6. A film castingos jeleneteit a színészek valós történetei inspirálták. Amikor Emma Stone-t megszakítják egy érzelmes jelenet eljátszása közben, az valóban megtörtént, csak épp Ryan Goslinggal. 
 
5. A filmet mindössze nyolc hét alatt forgatták 2015 nyarán, ami elképesztően rövid időnek számít egy ilyen komplex táncjelenetekkel és látványos musicalbetétekkel teli produkció esetében. Csak azért arattak sikert, mert előzetesen mindent alaposan megtanultak és begyakoroltak. 
 
4. Damien Chazelle rendező elképesztő hosszan vágta a filmjét, hogy megtalálja az egyensúlyt a szöveges és éneklős részek között. Rengeteg tesztvetítést tartott, és meglepetésre a végső változat leginkább az első vágott verzióhoz állt legközelebb, amivel kezdetben még elégedetlen volt. 
 
3. A film fülbemászó zenéit nem egy Broadway nagyágyú szerezte, hanem Chazelle gyerekkori jó barátja, Justin Hurwitz, akinek a korábbi filmes tapasztalata mindössze a Whiplash-re terjed ki. 
 
2. Az alábbi filmek inspirálták leginkább Chazelle-t a film megálmodásánál: Ének az esőben, Cherbourgi esernyők, Nyolc és fél, A zenevonat, Frakkban és klakkban, Egymásnak születtünk, A rochefort-i kisasszonyok
 
1. A film a Velencei Filmfesztivál nyitófilmjeként debütált, és már akkor a legfőbb Oscar-esélyessé lépett elő. A trónját azóta sem ingatta meg egyetlen konkurens sem. 
 
 
2016.12.19
|


Film premierek

Ez csak a világvége

francia-kanadai filmdráma, 97 perc, 2016

xXx: Újra akcióban

amerikai akciófilm, 90 perc, 2017

Utazás apánkkal

magyar-német-román-svéd filmdráma, 111 perc, 2016

Balerina

francia-kanadai animációs film, 89 perc, 2016

A számolás joga

amerikai filmdráma, 127 perc, 2016

Széttörve

amerikai thriller, 116 perc, 2016
Ahol a héten érdemes...
Budapest, 2B Galéria, január 12. - február 7.
 
január 19 - 25.
 
Budapest, Játékszín, január 22. 19:00
Játék
A holland De Staat nem az a zenekar, amely hajlamos megkönnyíteni a kritikusok dolgát. Zenéjüket kategorizálni sem egyszerű, egyéb formációkhoz hasonlítani pedig szinte lehetetlen. Voltaképpen pop-rock hibridről van szó, ám ez jelen esetben túlontúl elcsépeltnek hat.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.