Gésák a Duna-parton – A japán kultúra hatása a magyar művészetre

Budapest, Várkert Bazár, 2016. december 16. - 2017. március 12.
Japán a 19. század közepéig határozottan visszautasította a nyugati hatalmak újabb és újabb kapcsolatfelvételi kísérleteit. A két évszázados elszigeteltségnek végül egy bizonyos Matthew C. Perry vetett véget.
Az amerikai sorhajókapitány 1854 februárjában egy kilenchajós flottával jelent meg a mai Tokió partjainál, így kényszerítve ki, hogy a japán vezetés mondjon igent a Fillmore elnök által felajánlott diplomáciai és kereskedelmi szerződés megkötésére. A szigetország megtört, és március végén aláírták a kanagavai egyezményt, amely megnyitotta Japán kapuit a nyugat előtt. 
 
A nemzetközi kereskedelem beindulásával az 1850-es évektől tömegével érkeztek a japán műtárgyak Európába, és megjelentek az első japán művészeti gyűjtemények is. A szigetország iránti élénk érdeklődést és a japán művészet által inspirált műalkotásokat a „japonizmus” gyűjtőfogalommal jelölték Nyugat-Európában és nálunk is. Ezt a jelenséget járja körül a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös kiállítása, amely a japán kultúra magyar művészetre gyakorolt hatását mutatja be a századforduló képzőművészeti anyagának segítségével. 
 
„A japonizmus az interkulturális hatások történetének egyik legizgalmasabb fejezete. Példát mutat idegen kultúrák adaptálására, melynek során egy-egy ország hagyományos vagy elavult formavilágát megújítja, szemléletét átértelmezi, felfrissíti.” A magyar képzőművészek az impresszionizmus, a posztimpresszionizmus és a szecesszió nyugatról való beáramlásával már kiérlelt művek integráns részeként találkoztak a japonizmussal és használták fel elemeit saját munkáikban. Ezek legszebb példáit láthatjuk a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és az Iparművészeti Múzeum segítségével megvalósult tárlaton, amely a Várkert Bazárban kapott helyet.  
2016.12.20
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.