„Örömmel csinálok hülyét a nyilvános énemből” - James Franco

A Pókember-filmek idején James Franco kis híján vérbeli romantikus sztár lett, de izgalmas szerepválasztásaival és művészeti projektjeivel inkább a független filmezés egyik élharcosává nőtte ki magát. A Miért éppen ő? című filmjével Franco visszatér a mainstreambe, és egy Apádra ütök-re hajazó komédiával hódítja meg a karácsonyi filmpiacot.
Hogy kerültél bele a filmbe? 
 
A film rendezője, John Hamburg a tanárom volt, amikor az NYU-n filmes tanulmányokat folytattam, szóval ha ő keres meg valamivel, az alapból érdekel. Bryan Cranston pedig a Colbert Report című show-műsor backstage-ében jött oda hozzám, hogy szerinte beszélgetnünk kéne a Miért pont ő? forgatókönyvéről. Először kettesben beszéltük át a dolgokat, majd John is csatlakozott, és együtt döntöttük el, merre haladjon ez a sztori. 
 
Bryannel sokat változtattatok a karaktereken? 
 
Valamennyit igen. Az alapfelállás mindig is az volt, hogy Bryan figurája rühelli az enyémet, de csak a felszínt látja, és ettől nem veszi észre, hogy ez a srác tényleg odáig van a lányáért, és bármit megtenne érte. Mi inkább csak a részleteit dolgoztuk ki annak, hogy mi idegesíti őt annyira ebben a srácban: a tetoválások, a hozzáállása és ez elképesztő sikerei.  
 
Te és Bryan nagyon különböző színészi/komikusi háttérrel rendelkeztek. Jazzhasonlattal élve olyanok voltatok a forgatáson, mint két különböző hangszer? 
 
Lehet azt mondani, hogy különböző hangszerek vagyunk, de biztosan nagy az egyetértés köztünk, amikor ugyanazt a dallamot játsszuk. Csodás dolog, ha ez megvan két színész között. Ugyan a filmben végig egymással acsarkodunk, de az biztos, hogy a színfalak mögött szuperül kijöttünk Bryannel. Nem lehettünk egymás ellenségei, mert az én munkám függ az övétől, mert ő jelenti az akadályt a céljaim eléréséhez. Szeretné megkérni a lánya kezét, de az apja beleegyezésével, ugyanakkor az apa úgy gondolja, hogy ez a fickó nem elég jó a lányához. Ha nem tudom eljátszani azt, hogy Bryannek miért kell idegenkednie a karakteremtől, akkor ő is hiába erőlködik, szóval ilyen szempontból meg ő függ az én játékomtól. Kiegészítjük egymást. Bryan az a fajta színész, aki sosem csak a saját játékára figyel, hanem az összkép érdekli. Ez az egyik dolog, ami nagy színésszé teszi őt. 
 
Magad is dolgozol filmrendezőként, és ezenkívül számos művészeti projektben vagy érdekelt. Segítenek ezek abban, hogy jobb színésszé válj? 
 
Minden mindennel összefügg nálam. Azért jó, hogy ennyiféle módon tudom kifejezni magam, hogy ha van egy jó ötletem, akkor ki tudom találni, mi lenne hozzá a tökéletes formátum. Egy ötlet nem minden formában működik, és jó abban a helyzetben lenni, hogy én választhatom ki az ötlethez passzoló formát. A filmezésben minden összefügg. Amikor vágsz egy filmet, akkor igazán meg tudod figyelni, hogyan kell olvasni egy színész játékát, és mit miért és hogyan használ. Amikor forgatókönyvet írsz, az segít ráfókuszálni a sztori azon részére, amit érdemes elmesélned. Mi a legfontosabb a történetben? Milyen struktúrát alakítasz ki hozzá, és hogyan tudod változtatni? 
 
Jól érzem, hogy Laird karaktere által egy kicsit önmagadat is parodizálod? Hiszen rólad is sokan gondolják, hogy egy elég excentrikus fickó vagy, de akik igazán ismernek, azok szerint helyén van a szíved. 
 
Értem, hogy mire gondolsz, de én nem így tekintettem Lairdre. Ha már muszáj párhuzamot vonnom, akkor az lenne, hogy én is tisztában vagyok vele, hogy a publikus énemet nem tudom teljesen kontrollálni, hiszen azt nemcsak én, hanem a szerepeim is alakítják, valamint az is, hogy a lapokban és az interneten miket írnak rólam. Eljött egy pont a karrieremben, amikor elengedtem ezt, és már nem akartam kontrollálni, ettől pedig sokkal felszabadultabb lettem. Amikor az Itt a végében a barátaimmal önmagunkat játszottuk, szinte mindegyiküknél volt olyan pillanat, amit túl soknak éreztek, és nem akartak megcsinálni. Nálam nem volt. Én örömmel csinálok hülyét a nyilvános énemből. 
 
Tulu/InterCom
2016.12.20
|


Film premierek

Deadpool 2.

amerikai akciófilm, 118 perc, 2018

Viktoria

bolgár-román filmdráma, 155 perc, 2014

Sosem voltál itt

amerikai-angol-francia akciófilm, 90 perc, 2017

Igaz történet alapján

francia vígdráma, 100 perc, 2017
Filmek a TV-ben
18:10
Merlin 2. - A varázslóinas 2.
amerikai-kanadai kalandfilm, 2006
18:40
Mona Lisa mosolya
amerikai filmdráma, 2003
18:45
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1976
18:45
Csak veled
amerikai vígjáték, romantikus, 1994
18:50
Vademberek hajszája
új-zélandi vígjáték, 2016
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.