Így készült A Nagy Fal

Minden idők legnagyobb kínai-amerikai koprodukciója még az amerikai premier előtt befut a magyar mozikba, és e neves alkalomból utánajártunk, mit kell tudni e lenyűgöző látványvilágú fantasy elkészítéséről.
10. A Nagy Fal számít minden idők legdrágább kínai filmjének a maga 135 millió dolláros büdzséjével.  
 
9. A film előkészítési munkálatai régre nyúlnak vissza. Egy időben úgy volt, hogy Edward Zwick lehet a rendező, de a kínai koprodukciós szál erősítése végett végül egy kínai rendezőnek szavaztak bizalmat. A filmzenére már leszerződtek James Hornerrel, csakhogy a zeneszerző halálos repülőgépbalesete keresztülhúzta a számításaikat. 
 
8. A falat fenyegető szörnyeteg, a falánk és mindent felzabáló Taotie a kínai mitológiából származik, és az alkotók minden forrást felkutattak, hogy minél hitelesebb főellenséget teremtsenek. A szörnyet valójában az emberi mohóság táplálja, így általa még mondanivalót is sikerült csempészniük a látványos fantasybe. 
 
7. Az alkotók számára a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy A Nagy Fal úgy legyen jellegzetesen kínai történet, hogy közben univerzális is maradjon, és a világ minden táján értse és élvezze a közönség. 
 
6. Matt Damon azért vállalta a főszerepet, mert egyrészt nagy rajongója Zhang Yimounak, másrészt tetszett neki, hogy a karaktere nem egy makulátlan hős, hanem egy szerencsevadász, aki a puskapor receptjének megszerzéséért utazik Kínába. 
 
5. Az alkotók maguk is érzik, hogy a történetük emlékeztet a Trónok harcára, és még azzal is rájátszanak a hasonlóságokra, hogy leszerződtették az egyik fontos szerepre a chilei Pedro Pascalt, aki Westeroson Oberyn Martell szerepében alkotott emlékezeteset. 
 
4. Matt Damonnak ugyan számos tapasztalata van már a zöld hátteres forgatásokról, de A Nagy Fal monumentalitását csak egy monumentális méretű zöld háttérrel tudták létrehozni, aminek felépítéséhez húszezer téglát használtak, és egy négyzetkilométeres volt. 
 
3. Matt Damon lövészi képességeinek csiszolására egy magyar íjászt szerződtetett a stáb. Kassai Lajos számos egyedi technikát tanított meg a sztárnak a gyorsíjászat terén. 
 
2. A filmet látatlanban megvádolták azzal, hogy túlságosan fehérre mossa a történelmet és a mitológiát, és oda is fehér bőrű főhősöket helyez, ahol azoknak semmi keresnivalójuk. Zhang Yimou rendező és Matt Damon arra kérte az embereket, legalább várják meg a kész filmet az ítélkezéssel, ugyanis szerintük a szereplőik jelenléte kellően indokolt a történetben, és ez attól még egy nagyon is kínai mozi. 
 
1. A filmet már bemutatták Kínában, és egészen ragyogó, 66 millió dolláros bevételt produkált az első hétvégén, ami 2016-ban a harmadik legnagyobbnak számít arrafelé a Warcraft és a The Mermaid című kínai film után. 
 
2017.01.01
|


Film premierek

Deadpool 2.

amerikai akciófilm, 118 perc, 2018

Viktoria

bolgár-román filmdráma, 155 perc, 2014

Sosem voltál itt

amerikai-angol-francia akciófilm, 90 perc, 2017

Igaz történet alapján

francia vígdráma, 100 perc, 2017
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Uránia, január 12. - május 25.
 
Budapest, Valyo Kikötő – Capa Kikötő (1095 Budapest, Hajóállomás utca 1.), április 28. - május 31.
 
május 17 - 23.
 
Budapest, Mozsár Műhely, május 23. 19:30
 
Játék
A darab írója, a nemrégiben elhunyt Anat Gov hazájában, Izraelben igen népszerű szerző volt, Magyarországon azonban csak mostanában kezdik felfedezni.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.