Egy kis téli almamánia

December vagy január tájékára már általában eljut oda az ember, hogy kicsit unja a hideget, a szürkeséget, na meg úgy amblokk azt, hogy nincsen éppen nyár. Ebbe a fásult hangulatba pedig már az a felkiáltás is beletartozik, hogy „ide az eperrel, málnával, barackkal és az összes nyári gyümölccsel!”.
Ha magadra ismertél, és már kicsit a könyöködön jön ki az alma, akkor neked szól ez a cikk, amiben azt mutatjuk meg, hogy hogyan is pörgesd fel a téli hónapokban is az almát, úgy, hogy aztán ne is akard abbahagyni! Almaőrület indul! 
 
Hogy miért is szeretjük annyira az almát? 
 
Mert vitamindús és egészséges: immun-, szem- és hajerősítő, segít a vírusok és a baktériumok legyőzésében, hatékony szerepe van a rákmegelőzésben, rostjai pedig még az emésztésben is a testünk segítségére lehetnek. Ha viszont ez még nem lenne elég, akkor azt is jó, ha tudod, hogy az alma a cukor- és koleszterinbetegek javát is szolgálja, hiszen a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását. 
 
Almás finomságvariációk télire: 
 
Túrós-diós sült alma 
 
Ha pár perc alatt elkészülő nassolnivalóra fáj a fogad, akkor ne habozz sokáig. Belezz ki annyi almát, ahányan a társaságban vagytok, töltsd meg mézzel vagy lekvárral kevert túróval és reszelt dióval, majd tedd a sütőbe egy alufólián negyed órára puhulni. Ha pedig már letelt az idő, és hagytad hűlni egy pár percet a forró almát, akkor neki is láthattok a falatozásnak! 
 
Elkészítési idő: 20 perc 
 
Nehézségi fok: könnyű 
 
Fahéjas almamártás sült húshoz 
 
Egy valamirevaló vasárnapi ebéd fontos kelléke a hús mint főétel. Persze a fogás izgalmasságához a köret is nagyban hozzájárul. Legtöbbször a gyors és finom rizst és krumplit használjuk, de miért is ne próbálhatnál ki most valami kicsit extrémebb dolgot? Hiszen az áfonyalekvár története óta tudjuk, hogy a húsok nagyon jól kijönnek az édes ízekkel. Éppen ezért reszelj meg három almát, keverd össze a pépet tejföllel, tejszínnel és mézzel, majd turmixold őket össze. Az így kapott szószba pedig vágjál fel újabb három almát, ezeket már gerezdekre, szórd meg jól fahéjjal és szegfűszeggel őket, aztán tedd a még nyers hús mellé a sütőbe. Felejthetetlen íz- és illatkavalkád vár majd az asztalnál! 
 
Elkészítési idő: 30 perc 
 
Nehézségi fok: könnyű 
 
Almás palacsinta 
 
Palacsinta, de mégsem. Vagyis az, csak annak egy egészen különleges, mégis egyszerű fajtája az almás palacsinta. A titka nem más, mint hogy a palacsinta tésztájába almát kell reszelned. Ez a reszelt alma pedig nemcsak vitamint visz a kedvenc desszertedbe, hanem még extra ízvilágot is kölcsönöz annak.  
 
Elkészítési idő: 50 perc 
 
Nehézségi fok: közepes 
 
Almachips házilag 
 
Imádod a különböző chipseket? Itt a nagyon egészséges almachips házi receptje, hogy bármikor készíthess magadnak egy kis tévé előtti fitness ropogtatnivalót. Vágj vékony szeleteket az almából, forgasd meg fahéjas cukorban, öntözd meg mézzel és egy kis citromlével, aztán tedd a szeleteket egy tepsiben a sütőbe hatvan percre. Egy óra elteltével fordítsd meg az almakarikákat, és tedd vissza sülni még egy órára őket. Ha ez az idő is letelt, akkor szedd ki az almachipset egy tálba, hagyd hűlni. Ha pedig kellően megszilárdult a chips, már viheted is, hogy film közben csipegethess belőle! 
 
Elkészítési idő: 2 óra 
 
Nehézségi fok: könnyű 
Kurcz Orsi
2017.01.09
|


Játék
A Jurányi Ház családbarát programsorozata, a minden korosztályt megszólító Mese Habbal április második szombatján megint szuper programokkal várja a gyerekes családokat.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.