Az első aranykor – Az Osztrák-Magyar Monarchia festészete és a Műcsarnok

Budapest, Műcsarnok, 2016. november 22. - 2017. március 12.
A Műcsarnok 1896. május 4-én, a millenniumi tárlatra nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A múzeum az évforduló alkalmából nagyszabású ünnepségsorozatot indított tavaly májusban, amelynek egyértelmű csúcspontja a négy és fél évtized festészeti fejlődéséből ízelítőt adó Az első aranykor című reprezentatív történeti tárlat.
A kiállítás megnyitóját szimbolikusan Ferenc József halálának századik évfordulójára, 2016. november 21-ére időzítették, a március 12-i zárás pedig a jubileumi emlékév végpontja lesz. A 120-dik évfordulóját ünneplő intézmény az egykori monarchia képzőművészeinek közel kétszáz remekművével várja a nagyközönséget. A kiállított művek egy olyan kivételes korszakban születtek, amelynek széles látókörű politikusai a nemzet és az egyén életében is nagyon fontos szerepet szántak a kultúrának, ezen belül is a művészeteknek. Nemcsak a gazdaságot, hanem a kultúrát tekintve is a folyamatos modernizáció kora volt ez, amelynek „szellemi öröksége a mai napig meghatározóan jelen van az európai utódnemzetek kulturális identitásában”.
 
Nemzetközi léptékkel mérve is kiemelkedő műalkotások készültek ekkor a nemzeti festészeti iskolákban, a Műcsarnoknak pedig jelentős szerepe lett abban, hogy bemutassa a magyar művészeket, illetve bekapcsolja a nemzetközi művészeti vérkeringésbe a magyar képzőművészetet. Az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó nemzetek festészetét bemutató nagyszabású kiállítás Magyarország és Ausztria mellett Csehország, Lengyelország, Románia és Horvátország múzeumainak és magángyűjtőinek együttműködésével jött létre.
2017.01.09
|


Lények - Magyari Balázs kiállítása.
Budapest, K.A.S. Galéria, augusztus 23. - szeptember 5.

Boros Gábor kiállítása.
Budapest, Angyalföldi JAMK, augusztus 29. - szeptember 15.

Bábképzetek. Németh Ilona színházi bábmunkái.
Budapest, Műcsarnok, augusztus 23. - szeptember 24.

Játék
Digitálisan felújított filmklasszikusokat bemutató sorozata keretében 2017. szeptember 14-től a Pannonia Entertainment bemutatja James Cameron kultikus akció-scifije, a Terminator 2. 3D változatát, restaurált képpel és hanggal, az eredeti ’91-es magyar szinkronnal.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.