A buzuki a hónap műtárgya a Néprajzi Múzeumban

A görögök nemzeti hangszere, a buzuki lett a Néprajzi Múzeumban a hónap műtárgya. A hangszerről szóló, február 10-ig tartó programsorozatot január 13-án, pénteken egy különleges buzuki bemutatásával, valamint koncerttel, előadással és táncházzal indítják.
Az intézmény számára Panagiotisz Varlasz hangszerkészítő művész ajánlotta fel a legújabb munkáját, az újkori Görögország egyik szimbólumának számító mesterbuzukit. A három húrpáros, aprólékosan kidolgozott hangszer a múzeum számára hiánypótló, mivel az Európa-gyűjteményben eddig nem volt hangszer erről a vidékről.  
 
A pénteki eseményen a közönség megtekintheti a különleges buzukit, valamint betekintést nyerhet a hangszer történetébe, illetve megismerheti a görög zenei kultúrában elfoglalt helyét. A program további részében a Rajkó Művészegyüttes Mandzurakisz Szarandisz buzukiművésszel kiegészülve eljátssza Vittorio Monti Csárdását, majd a Sirtos Együttes várja az érdeklődőket görög táncházzal és kézműves-foglalkozással, amelyen a ma is élő, népszerű, antik motívumok gazdag világát jeleníthetik meg a résztvevők különböző anyagok felhasználásával. 
 
(MTI) 
2017.01.11
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.