A Döntés – az érzékszervekre ható kiállítás

Székesfehérvár, Csók István Képtár, 2017. január 23. - április 30.
Somogyi Győző, a Nemzet Művészének festményeiből és Párkányi Raab Péter fotografikájáiból, tér-, fény- és illatinstallációból felépülő kortárs kiállítás nyílik Székesfehérváron.
A Döntés című kiállítás a látogatót erkölcsi és morális döntésre készteti a szépség, jóság, igazság, szentség vagy a megalkuvásokba kényszerítő vétkek és bűnök kísértése között. 

A félhomályos térben Párkányi Raab Péter 66 fotógrafikáján a fenevad jelenik meg, amelynek szorításában létezik a profán világ. A terem közepén álló fehér kápolna külső falain egy Somogyi Győző száz festményéből álló galériában sorakoznak a hősök, akik életüket és vérüket adták a haza dicsőségéért; a kápolna belsejében pedig az Árpád-ház szentjeinek világító táblái várják a látogatókat. A tradicionális tematikát innovatív fény- és illathatások teszik könnyen befogadhatóvá. A kiállítás koncepcióját Tóth Norbert kurátor állította össze. 

Somogyi Győző tíz éven át festette a kiállításon bemutatott, száz magyar hőst ábrázoló festménysorozatát. Úgy érzi, a népek és nemzetek fennmaradása az egész emberiség érdeke, és a mai globalizált világban különösen fontossá vált, hogy ezzel foglalkozzunk. Párkányi Raab Péter elmondása szerint a kiállítás Somogyi Győző „kristálytiszta” életművére épül, ugyanakkor a pozitív hősök ábrázolása a negatív lények megjelenítésével válik teljessé. 
2017.01.16
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.