Téli varázslatok, hogy a hidegben is egészséges maradhass!

Talán tévhit, hogy a tél, a hideg és az ekkor előbújó betegségek jobban megterhelik a szervezetünket, de az év egyik napján sem butaság kicsit odafigyelni, tréningezni magunkat és az immunrendszerünket.
Télen viszont - ennyi biztos igaz - kicsit nagyobb kihívás a megfelelő vitamin-utánpótlás, mint máskor. Betegségmegelőző és fittségőrző tippeket gyűjtöttünk!
 
Tabletták helyett vitaminkoktélok 
 
A mindennapos rohanásban a legegyszerűbb megoldásnak a különböző vitamintabletták és étrend-kiegészítők falása tűnhet, ha télen vitaminpótlásról beszélünk. Azonban fontos tudni, hogy sokkal több valós vitamin és ásványi anyag kerülhet a szervezetünkbe „hús-vér” gyümölcsökből, zöldségekből. Éppen ezért nemcsak ötletes és divatos, hanem nagyon egészséges dolog is frissen facsart citrom-, narancs-, cékla- vagy grépfrútlevet, több gyümölcsből mixelt vitaminkoktélt, vagy éppen úgynevezett zöldturmixot – uborkából, sóskából, spenótból, kiviből, céklából és zöldalmából kinyert házi energiabombát – vinni magaddal suliba, munkába.  
 
Hidegben is kell a friss levegő! 
 
Van egy skandináv mondás, ami szerint „nincs túl hideg, csak kevés ruha”. Talán ez a titkuk az északi embereknek. Egy azonban biztos: télen, hóban, fagyban is ki kell mozdulni, hiszen a tiszta, hűvös, jeges levegő nem árt, hanem kifejezetten jót tesz a vérkeringésnek, ezáltal pedig a szervezetünknek. Ráadásul egy téli séta nemcsak a testünknek, hanem a lelkünknek is jó, hiszen kikapcsol, ellazít, ezáltal pedig érezhetően feltölt. Egy laza kis gyaloglás után pedig még jobban esik majd hazaérni a finom meleg szobába.  
 
Mozogj! 
 
Ha azt hiszed, hogy a téli egészségedhez elég néha egy-egy tabletta C-vitamint bekapkodni, akkor tévedésben élsz. Az egészségmegőrzéshez ugyanis nem csak a „látható” bevitelre, azaz pezsgőtablettákra, tudatos táplálkozásra és frissen facsart narancslére van szüksége a szervezetednek. Ezek csak az alapot képezik. A második lépcsőfok, ami ugyancsak rajtad múlik, az a megfelelő minőségű és mennyiségű mozgás. A bevitt vitaminokat és tápanyagokat ugyanis szuper energiává alakítja át a tested, te pedig ezt az energiát kihasználva lehetsz még erősebb, egészségesebb, ha sportolásra használod fel. A „nincs időm” és a „nincs pénzem” kifogást pedig meg sem akarjuk hallani, hiszen egy pár másfél literes vizespalack mint instant súlyzó, vagy egy reggeli le-fellépcsőzés semmibe sem kerül! Légy kreatív! 
 
EST-tipp: 
 
Légy boldog! 
 
Első látásra talán ez a tanács tűnhet a legnehezebbnek, mégis a boldogság a legjobb recept az egészséghez. A recept pedig nem is olyan nagyon bonyolult hozzá: egyél meg egy-egy sor csokit néha, nézd meg a kedvenc filmedet, igyál egy pohár vörösbort, vagy éppen forró csokit, ha arra vágysz. És engedd magad élni, boldognak lenni, ne folyton csak a teendőid után fuss. Lazíts is néha, és ne legyél túlságosan szigorú magaddal. Egyszer-egyszer, ha elengeded a nyomasztó gondokat és a munkát, akár csak egy órácskára, és kicsit magadra koncentrálsz, barátokkal, családdal vagy, máris pár percet hozzátoldottál az életedhez! Ezt jó azért tudni, ugye? 
Kurcz Orsi
2017.01.23
|


Játék
Brian King és David Prowse zenekarában egyszerre van jelen a Hüsker Dü punkos zajossága és Bruce Springsteen slágeressége.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.