„A kapitalizmus és a könyörületesség megfér egymás mellett?” - Laura Dern

David Lynch egykori múzsája hihetetlen év előtt áll. Nemcsak a The Last Jedi alcímre hallgató új Star Wars-ban szerepelhet, de főszerepet játszik majd a Hatalmas kis hazugságok című sorozatban, és feltűnik a Twin Peaks harmadik évadjában is.

50 éves.

 

Eddig kétszer jelölték Oscar-díjra.

 

A magyar nézők főképp a Jurassic Parkból ismerik.

Mindezek előtt azonban Michael Keaton feleségét játssza el Az alapítóban, ami arról a férfiról szól, aki világsikerré tette a McDonald’s brandet. 
 
Miért mondtál igent Az alapítóra? 
 
John Lee Hancock és én már készítettünk együtt egy filmet a kilencvenes években, a Tökéletes világot, aminek ő volt az írója. Szeretem, ahogy dolgozik, és már régóta beszéltük, egyszer újra közös filmet kéne csinálnunk. Persze Michael Keatont is imádom, briliáns színész. Ezenkívül a téma is vonzott. A kapitalizmus és a könyörületesség megfér egymás mellett? Izgalmas volt egy olyan figura, akiben nincs semmi empátia, és könnyedén átlép bárkin, azért, hogy királlyá váljon. 
 
Ray Kroc feleségét, Ethelt alakítod. Mit tudtál meg róla, amikor kutattál a szerep kapcsán? 
 
Sajnos nem annyit, mint amennyit szerettem volna, csak azt, hogy őt gyakorlatilag eldobták. Ez egy hosszú házasság volt, amibe a nő nagyon fiatalon lépett be, és odáig volt a férfiért, aki igazi álmodozó volt, aki magát mindig is sikeres kereskedőnek tartotta, és egy fényes életet képzelt el kettőjük számára. Aztán ez nem ment ilyen könnyen, sok volt a hullámvölgy, az italozás is előkerült, és sok ötletét dobta sutba azért, hogy hirtelen kipróbálhasson valami újat. 
 
Mit gondolsz Ray Krocról? 
 
Furcsa fickó. Nemrég láttam a Kaliforniai álmot, amiben a lány megcsömörlik a túl sok visszautasítástól és meghallgatástól. Nos, Ray nem ilyen volt. Ő csak ment tovább és tovább, és harmincévnyi folyamatos visszautasítás sem tudta elvenni a kedvét. Számtalan ajtót csaptak be az orra előtt, de ő ezeken is képes volt továbblépni. Más ember megszégyenülne ettől, de ő képes volt visszamenni azokba a bankokba hitelért, ahol egyszer már visszautasították. Ez valahol egészen elképesztő.  
 
Látsz hasonlóságot John Lee Hancock korábbi filmje, a Banks úr megmentése és Az alapító között? Végül is mindkét film az amerikai ipar két ikonjáról szól. 
 
Szerintem ez a történet sokkal sötétebb, mint a Banks úr megmentése. Walt Disney-t soha senki nem hasonlítaná Donald Trumphoz, míg Ray Krocot rengetegen, ahogy azt számos újságíró már meg is tette a cikkekben. Maximum az érát és az ambícióikat nézve látok hasonlóságot Walt Disney-ben és Ray Krocban. 
 
Mi volt számodra a legnagyobb kihívás Az alapítóban? 
 
Az atlantai hőséget leszámítva leginkább az, hogy hogyan szolgálhatom a történetet ilyen rövid idő alatt anélkül, hogy csak a karakteremmel törődnék. Ethel szerepe ebben a filmben az, hogy megmutassa, milyen ember volt Ray, mielőtt bejött volna neki a nagy üzlet, és hogyan volt képes pillanatok alatt megválni azoktól az emberektől, akik korábban éveken át támogatták. Azt hiszem, ez előre vetítette azt, amit később a McDonald testvérekkel tett. Persze mindezt átélhetővé és emberivé kellett tenni, és közben bemutatni Ethel és Ray elveszett szerelmét is, amire alig néhány jelenet állt rendelkezésünkre. 
 
Megváltozott a véleményed a McDonald’s-ról a film hatására? 
 
Csak megerősített a korábbi véleményemben. Eddig sem jártam oda, és ezután sem fogok. Tudom, hogy néhány színésztársam szívesen bedob egy BigMacet a film után, de én nem vagyok ilyen. Fontos számomra, hogy a gyerekeim helyi termelőktől származó ételeket egyenek, és lehetőleg ezekbe az ételekbe minél kevesebb kemikália kerüljön. 
Tulu/Fórum Hungary
2017.01.30
|


Film premierek

Pappa Pia

magyar musical, 90 perc, 2017
Játék
Ha tavaly lemaradtál róla, vagy ott voltál, de újra visszamennél, most belevághatsz életed legnagyobb űrkalandjába!
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
Szo
19
18:10
Élőben Bagdadból
amerikai filmdráma, 2002
18:25
James Bond: Polipka
angol akciófilm, 1983
18:30
Jack
amerikai vígjáték, 1996
18:40
Fekete Villám
amerikai családi filmdráma, 1979
18:45
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1976
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.