„A kapitalizmus és a könyörületesség megfér egymás mellett?” - Laura Dern

David Lynch egykori múzsája hihetetlen év előtt áll. Nemcsak a The Last Jedi alcímre hallgató új Star Wars-ban szerepelhet, de főszerepet játszik majd a Hatalmas kis hazugságok című sorozatban, és feltűnik a Twin Peaks harmadik évadjában is.

50 éves.

 

Eddig kétszer jelölték Oscar-díjra.

 

A magyar nézők főképp a Jurassic Parkból ismerik.

Mindezek előtt azonban Michael Keaton feleségét játssza el Az alapítóban, ami arról a férfiról szól, aki világsikerré tette a McDonald’s brandet. 
 
Miért mondtál igent Az alapítóra? 
 
John Lee Hancock és én már készítettünk együtt egy filmet a kilencvenes években, a Tökéletes világot, aminek ő volt az írója. Szeretem, ahogy dolgozik, és már régóta beszéltük, egyszer újra közös filmet kéne csinálnunk. Persze Michael Keatont is imádom, briliáns színész. Ezenkívül a téma is vonzott. A kapitalizmus és a könyörületesség megfér egymás mellett? Izgalmas volt egy olyan figura, akiben nincs semmi empátia, és könnyedén átlép bárkin, azért, hogy királlyá váljon. 
 
Ray Kroc feleségét, Ethelt alakítod. Mit tudtál meg róla, amikor kutattál a szerep kapcsán? 
 
Sajnos nem annyit, mint amennyit szerettem volna, csak azt, hogy őt gyakorlatilag eldobták. Ez egy hosszú házasság volt, amibe a nő nagyon fiatalon lépett be, és odáig volt a férfiért, aki igazi álmodozó volt, aki magát mindig is sikeres kereskedőnek tartotta, és egy fényes életet képzelt el kettőjük számára. Aztán ez nem ment ilyen könnyen, sok volt a hullámvölgy, az italozás is előkerült, és sok ötletét dobta sutba azért, hogy hirtelen kipróbálhasson valami újat. 
 
Mit gondolsz Ray Krocról? 
 
Furcsa fickó. Nemrég láttam a Kaliforniai álmot, amiben a lány megcsömörlik a túl sok visszautasítástól és meghallgatástól. Nos, Ray nem ilyen volt. Ő csak ment tovább és tovább, és harmincévnyi folyamatos visszautasítás sem tudta elvenni a kedvét. Számtalan ajtót csaptak be az orra előtt, de ő ezeken is képes volt továbblépni. Más ember megszégyenülne ettől, de ő képes volt visszamenni azokba a bankokba hitelért, ahol egyszer már visszautasították. Ez valahol egészen elképesztő.  
 
Látsz hasonlóságot John Lee Hancock korábbi filmje, a Banks úr megmentése és Az alapító között? Végül is mindkét film az amerikai ipar két ikonjáról szól. 
 
Szerintem ez a történet sokkal sötétebb, mint a Banks úr megmentése. Walt Disney-t soha senki nem hasonlítaná Donald Trumphoz, míg Ray Krocot rengetegen, ahogy azt számos újságíró már meg is tette a cikkekben. Maximum az érát és az ambícióikat nézve látok hasonlóságot Walt Disney-ben és Ray Krocban. 
 
Mi volt számodra a legnagyobb kihívás Az alapítóban? 
 
Az atlantai hőséget leszámítva leginkább az, hogy hogyan szolgálhatom a történetet ilyen rövid idő alatt anélkül, hogy csak a karakteremmel törődnék. Ethel szerepe ebben a filmben az, hogy megmutassa, milyen ember volt Ray, mielőtt bejött volna neki a nagy üzlet, és hogyan volt képes pillanatok alatt megválni azoktól az emberektől, akik korábban éveken át támogatták. Azt hiszem, ez előre vetítette azt, amit később a McDonald testvérekkel tett. Persze mindezt átélhetővé és emberivé kellett tenni, és közben bemutatni Ethel és Ray elveszett szerelmét is, amire alig néhány jelenet állt rendelkezésünkre. 
 
Megváltozott a véleményed a McDonald’s-ról a film hatására? 
 
Csak megerősített a korábbi véleményemben. Eddig sem jártam oda, és ezután sem fogok. Tudom, hogy néhány színésztársam szívesen bedob egy BigMacet a film után, de én nem vagyok ilyen. Fontos számomra, hogy a gyerekeim helyi termelőktől származó ételeket egyenek, és lehetőleg ezekbe az ételekbe minél kevesebb kemikália kerüljön. 
Tulu/Fórum Hungary
2017.01.30
|


Film premierek

Az igazi törődés

norvég filmdráma, 102 perc, 2017

Űrvihar

amerikai katasztrófafilm, 109 perc, 2017

Nyírjuk ki Gunthert!

amerikai akcióvígjáték, 90 perc, 2017

Négyen a bank ellen

német krimivígjáték, 96 perc, 2016

Aurora Borealis - Északi fény

magyar filmdráma, 104 perc, 2017

anyám!

amerikai horror, 115 perc, 2017

A kis vámpír

angol-dán-német animációs film, 90 perc, 2017
Játék
Gordon Zsigmond, a kiábrándult bűnügyi újságíró egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány halála után nyomoz a ’30-as évek Budapestjén. A szálak több irányba vezetnek, és úgy tűnik, senkinek nem áll érdekében az, hogy kiderüljön az igazság.
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
P
20
Szo
21
21:10
Vigyázz, mit kívánsz!
amerikai thriller, 2015
21:10
Az utolsó császár
angol-francia-hongkongi-olasz filmdráma, 1987
21:30
Határtalan szerelem
görög romantikus filmdráma, 2015
21:35
II. János Pál - A fehér ruhás vándor
lengyel dokumentumfilm, 2011
22:00
Doktor Szöszi 2.
amerikai vígjáték, 2003
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.