A jövő kapuja – egy új generáció művészete Japánban

Budapest, Új Budapest Galéria, 2017. február 3. - március 12.
Nagyszabású japán kortárs képzőművészeti kiállítás látható az Új Budapest Galériában. A jövő kapuja című tárlat, amely a világ számos országa után érkezett hazánkba, a 21. század elején Japánban készült műalkotásokat vonultat fel.
A tárlatra kiválasztott munkák tizenegy fiatal és elismert japán művész életművének fontos darabjai, általuk nyerünk bepillantást a szigetország mai képzőművészetébe. 
 
„A ’90-es évek gazdasági és politikai változásainak hatására a kortárs művészetben is megfigyelhető volt az a trend, melyben az alkotók a mindennapi élet és a személyes élmények, érzések kifejezése felé fordultak. A tárlat olyan festményeket, szobrokat, installációkat, fotókat és videókat mutat be, melyeknek alkotói közvetlen környezetükből merítik témájukat, képi világuk saját személyes valóságukat jeleníti meg” – mindez olyan neves művészek munkáin érhető tetten, mint Atsushi Fukui, Satoshi Hirose vagy Maywa Denki. 
 
A hiánypótlónak mondható kiállítást a Japán Alapítvány hívta életre, amely 1972-ben azzal a céllal jött létre a Japán Külügyminisztérium jóvoltából, hogy elősegítse Japán és a világ többi országa közötti kulturális kapcsolatok fejlődését és a japán kultúra széles körű megismertetését. A nemzetközi kapcsolatok világszintű kiépítése mellett a japán kultúra értékeinek terjesztése, valamint a világ népei közötti kölcsönös megértés elősegítése szerepel a legfőbb törekvései között. Az alapítvány tizennegyedik tengerentúli irodájaként jött létre a budapesti, amely 1991-ben nyitotta meg kapuit, vagyis immár több mint 25 éve tölt be fontos értékközvetítő szerepet a két ország között.  
2017.01.30
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.