„Nem beszélek olaszul, mégis igent mondtam egy olasz filmre” - Bérénice Bejo

A Pesti Est exkluzív interjúja
Nem angolszász származású színésznőt nagyon ritkán jelölnek Oscar-díjra, ezért is volt nagy dolog, amikor az argentin-francia Bérénice Bejo nevét ott találhattuk a jelöltek között a 2012-es gálán. Azóta Bejo az európai művészfilmesek egyik kedvenc színésznője lett, a Pesti Est pedig legújabb – most éppen olasz – filmje, a Szép álmokat! kapcsán ült le Párizsban beszélgetni a csodaszép színésznővel.

40 éves.

 

A férje Michel Hazanavicius, A némafilmes rendezője.

 

Ő a második argentin színésznő, akit Oscarra jelöltek.

Argentin vagy, ám egy jó ideje már francia sztárként ismerhetünk, most mégis egy olasz filmszereped miatt beszélgetünk. Hogy is van ez? 
 
Már gyerekkorom óta szoros a kapcsolatom az olasz filmekkel, ugyanis apám nagy rajongójuk volt, szóval mellette nagy kanállal faltam őket. Amikor Marco Bellocchio, a rendező felkért a Szép álmokat! című filmjéhez, nem érdekelt, hogy kicsi a szerep, és az se, hogy a nyelvbéli hiányosságaim miatt sokkal többet kellett tanulnom miatta, mint egy átlagos forgatáshoz: egyszerűen részt akartam venni egy olasz filmben, ezért igent mondtam. Persze tudtam, hogy a mai olasz film már messze nem olyan, mint az ötvenes-, hatvanas években, amikor minőségében és népszerűségében az amerikai filmekkel vetekedett, de ettől még máig születnek remekművek. 
 
Nagyon más egy olasz film forgatása mondjuk egy franciához képest? 
 
Én rögtön otthon éreztem magam, talán az argentin temperamentumomnak köszönhetően, ami elég közel áll az olaszokéhoz. Persze technikailag egy francia és egy olasz film forgatása nagyjából ugyanúgy fest, csak az emberek mások egy kicsit. 
 
A Szép álmokat! rendezője, a veterán Marco Bellocchio elmondta neked, hogy miért éppen rád volt szüksége? 
 
Főképp két filmem, A némafilmes, valamint A múlt miatt választott engem, de főképp az előbbi miatt. Tudta, hogy nem lesz sok játékidőm, és olyasvalakire volt szüksége, akit a néző azonnal megkedvel, és tudja, hogy a főhős is megbízhat benne. Azt akarta, hogy legyek nagyon pozitív és sokat mosolyogjak, ahogy A némafilmesben is tettem.  
 
Mit gondolsz, az argentin gyökereidnek köze lehet ahhoz, hogy a rendezők nem raknak skatulyába, és szinte bármilyen származású nőt eljátszhatsz? 
 
Remélem, igazad van. (nevet) Nagyon szeretem a francia mozit, de nem szeretnék egy életen át csak francia filmekben játszani. Most fejeztem be épp egy német filmet, előtte volt ez az olasz, szóval csodálatos, hogy nem kerülök skatulyába. Mondom is otthon a gyerekeknek, hogy nem kell félni, és menni kell a nagyvilágba. Nem beszélek olaszul, mégis igent mondtam egy olasz filmre, és egyáltalán nem bántam meg a döntésemet.  
 
Sokféle nyelven hallhatunk a filmvásznon. Otthon a családoddal milyen nyelven beszélsz? 
 
Franciául és spanyolul. Azért a spanyolt még meg kéne nyomnom, mert a srácaim még nem beszélik olyan jól, mint a franciát. A fiamnak megtanítottam, hogy ha beszél spanyolul és angolul, akkor szinte bárhová mehet a világban, valahogy elboldogul majd. Ennek nagyon örült.  
 
A némafilmes Oscar-sikere sok új kaput nyitott meg előtted? 
 
Rengeteget. Ha nem lett volna A némafilmes, biztos vagyok abban, hogy ez a német megkeresés sem engem talál meg.  
 
A világ minden tájáról keresnek filmtervekkel. Mi alapján döntöd el, hogy igent mondasz-e egy ajánlatra? 
 
Az a fajta színésznő vagyok, aki maximális bizalommal és hűséggel vagyok a rendezőim iránt, szóval a rendező személye a legfontosabb. Ehhez nem kell híresnek lennie annak, aki felkér – Brady Corbet sem volt híres, amikor felkért a Childhood of a Leaderhez, egyszerűen csak volt egy erőteljes látomása, amihez tudtam csatlakozni, és szimpatikusnak találtam őt a találkozónkon. A rendező víziója és személyisége számomra a legfontosabb. 
 
Hollywoodból nem kerestek? 
 
Jött néhány ajánlatom szuperhősös filmekhez, meg hasonlókhoz, de rá kellett jönnöm, hogy ezek nem nekem valók. 
 
Benne leszel a férjed (Michel Hazanavicius) következő filmjében? 
 
Igen, de csak egy apró, mégis erős szerepben. A női főszereplő Stacy Martin lesz A nimfomániásból, a férfi pedig Louis Garrel. Nagyon izgalmas mozi lesz, ami Godard egy régi szerelméről szól majd.  
 
A férjed beszélt Godard-dal a filmről? 
 
Michel mindent elolvasott, amit Godardról tudni lehet, de azt tegyük hozzá, hogy a film nem annyira a művészetéről, hanem a szerelmi életéről szól majd. Ha filmet forgatsz egy híres emberről, el kell felejtened, hogy híres, és meg kell találnod az emberi oldalát. Godardnak amúgy elküldtük a forgatókönyvet, de semmit nem reagált. Mondjuk nem is nagyon számítottunk rá. 
Tulu
2017.02.21
|


Film premierek

Have a Nice Day

kínai animációs film, 77 perc, 2017

Star Wars: Az utolsó Jedik

amerikai sci-fi, 152 perc, 2017

Legeslegjobb cimborák

német animációs film, 72 perc, 2017

Jesús

chilei-francia-görög-kolumbiai-német filmdráma, 85 perc, 2016

Eszeveszett esküvő

belga-francia-kanadai vígjáték, 117 perc, 2017

Az igazi csoda

amerikai filmdráma, 113 perc, 2017
Játék
Újra mozivásznon a The Doors egyetlen teljes hosszában rögzített koncertje, az 1968-as Live at the Hollywood Bowl digitálisan restaurált és 5.1-ben újrakevert változatban!
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Szo
16
18:15
Norm, az északi
ír-kanadai animációs film, 2016
18:20
18:20
Amikor megállt a Föld
amerikai sci-fi, 2008
18:30
S.W.A.T. - Különleges kommandó
amerikai akció-thriller, 2003
18:40
A burok
amerikai kalandfilm, 2013
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.