Egy kis nyár a télben

Ha unod már a hideget és a szürkeséget, a csúszós utakat, az ónos esőt, vagy éppenséggel csak gyógymódot keresel a tél végi, tavaszt váró depidre, akkor az alábbi receptek enyhíthetik a tüneteidet. Télen is elérhető nyári gyümölcsökkel ötleteltünk, kombináltunk, hogy legalább a nyár illata velünk lehessen, amíg nem köszönt be a jó idő.
Aszalt szilva
 
Kiváló dolog a tévé előtt desszertnek csak úgy magában elnyammogni, jó tízóraira egy alma, vagy egy csomag dió, sőt, még pár kocka fekete csoki mellé is. Ha pedig komolyabb fogáshoz szeretnéd tálalni, akkor az aszalt szilva legkedvesebb társa a narancsos kacsasült és a baconszalonna lesz, amibe belegöngyölve mennyei vendégváró falatkákat készíthetsz. De mondunk pár meglepő dolgot is: rántottába, palacsintába és még a krumplifőzelékhez is kiváló feltét ez a konzervált nyári íz. 
 
Meggybefőtt 
 
A meggybefőtt ugyancsak elég multifunkcionális étek, hiszen desszertnek ugyanannyira csudajó, mint főfogásnak, köretnek, vagy éppen egy sütemény töltelékének. Hogy csak néhány példát említsünk, fél óra alatt meggyszószt készíthetsz belőle, tálalhatod sültek, halak mellé körítésnek, díszíthetsz vele pudingot, rittyenthetsz belőle meggyes pitét, vagy ha csak egy kis édességre vágysz, olvassz meg egy tábla csokit, és mártogasd bele a magozott gyümölcsöt. 
 
Barackkompót 
 
A nyár óta eltelt időt befőttesüvegben vagy konzervdobozban átvészelő barackot leginkább vadakhoz, vaddisznóhoz, szarvashoz, pörköltekhez ajánljuk, de ugyancsak nem veszít semmit az sem, aki barackos piskótához használja fel, vagy éppenséggel turmixot kever belőle tejjel vagy joghurttal, cukorral, fahéjjal és persze a befőtt ízletes, szuperédes levével. 
 
Kandírozott ananász 
 
Az extra édesszájúaknak kiváló reggeli müzlibe szórva, fergeteges fitt tízórai kandírozott kivivel és olajos magvakkal, valamint álomuzsonna fekete csokival, pudinggal, keksszel. Az ananász szó viszont ez esetben behelyettesíthető egy akármilyen kandírozott mediterrán csodával, a mangótól kezdve a kókuszon és a banánon át egészen a színpompás kis papajakockákig. 
 
Baracklekvár 
 
Valószínűleg nem okoz nagy fejtörést a baracklekvár felhasználása sem, hiszen reggelire kenyérre kenve éppen olyan varázslatként működik, mintha egy egészen egyszerű muffinba vagy csokis piskótába töltenénk. De rugaszkodj nyugodtan el a megszokott dolgoktól, és merj kísérletezni: a baracklekvár ugyanolyan tökéletes sajtokhoz, vadakhoz, mint az áfonyadzsem, valamint sültekhez, baconos töltelékhez sem megvetendő ötlet felhasználni. A sok extremitás mellett viszont a jó öreg ízes palacsintáról se feledkezz meg! 
 
Eperturmix 
 
Ébresztőnek vagy vendégvárónak is tökéletes shake-et dobhatsz össze percek alatt egy kis eperkonzerv, pár bögre tej vagy kefir, fahéj, kakaópor és tejszínhab közreműködésével. A mixet ráadásul cukroznod is csak alig kell, olyan finom édes, nyári ízt ad neki a konzervált gyümölcs és annak a leve. 
Kurcz Orsi
2017.02.27
|


Játék
A Nobel-díjas Boris Pasternak Zsivágó doktor című regényén alapuló musical megérkezett Magyarországra is!
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.