9. Budapesti Építészeti Filmnapok

Budapest, Toldi, 2017. március 2 - 5.
Épületben laksz? Szereted a mozit és a filmeket? Akkor március első hétvégéjén a Toldi moziban a helyed, ahol immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Budapesti Építészeti Filmnapokat.
Négy napon át a kortárs építészeté és designé lesz a főszerep a beszélgetésekkel és bulikkal kísért fesztiválon, ahol az előző évekhez hasonlóan a filmek egy részét az alkotók jelenlétében láthatják az érdeklődők. 
 
A Kortárs Építészeti Központ szervezésében megvalósuló filmnapokon széles műfaji palettáról válogathatunk, a filmek fókuszában pedig ezúttal is a történetmesélés, a városhoz fűződő személyes kapcsolatok, valamint az épületek megfoghatatlan és szubjektív vonzerejének bemutatása áll majd. 
 
A március 2-án, 19 órakor kezdődő fesztivál nyitófilmje a francia-dán koprodukcióban készült Végtelen boldogság lesz. Ila Bêka és Louise Lemoine mozija arra a kérdésre keresi a választ, hogy vajon képes-e a kollektív boldogság megteremtésére az építészet. Az épületek személyes történetét kutató Élő építészet című kultikus sorozat legújabb darabja lenyűgöző portré a világhírű Bjarke Ingels Group lakóépületéről, amely a környező házakkal együtt egy a falvak világát idéző lakóközösséget igyekszik megteremteni Koppenhága külvárosában. A folytatásban végigkísérhetjük az „Alcatraz”-ként becézett, hírhedt párizsi lakótorony egyedülálló átépítési folyamatát, ellátogathatunk a „Made in China” városaként emlegetett kínai kacatvárosba, megismerhetjük Jivu mindennapjait és megismerhetjük Castro Kubájának modernista művészeti iskoláit is. 
 
A portré-, dokumentum- és kísérleti filmek mellett játékfilmekből is válogatunk, olyanokból, amelyekben az építészet nem a történet háttere csupán, hanem maga a főszereplő. Láthatjuk többek között J.G. Ballard High-Rise című disztópikus regényének filmváltozatát Jeremy Ironsszal és Sienna Millerrel a főszerepben, valamint a román Cristi Puiu (Zseton és beton, Lazarescu úr halála) legújabb moziját, a Cannes-ban Arany Pálmára jelölt Sieranevadát is.  
2017.02.23
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.