Magyar győzelem és minden idők legnagyobb Oscar-bakija

Már zsebben érezhette a győzelmet a Kaliforniai álom csapata, hiszen már a köszönőbeszédüket is elmondták, amikor kiderült, hogy baj van: rosszul olvasták fel a győztest, és igazából nem a musical, hanem a Holdfény című meleg gettódráma lett 2016 legjobb filmje.
Az idei gála elején még volt okunk örömre. Justin Timberlake lehengerlő produkcióval, a közönség sorain áttörve és a vendégsereget megtáncoltatva nyitotta a gálát, amit az idei házigazda, Jimmy Kimmel sziporkázó nyitánya követett. Kimmel érezhetően rutinból, leginkább a saját talkshow-ja elemeit használva építette fel a műsort, de épp ez tett jót neki. A működőképes show-elemek többsége a Dolby Theater 3700 fős nézőtere előtt is működött, vagyis a showman például ismét arra használta a sztárokat, hogy gonosz tweeteket olvassanak fel magukról, és eltérített egy komplett L.A.-i turistabuszt, hogy az utasait meglepetésként besétáltassa a nézőtérre, egyenesen a legnagyobb sztárok közé, hogy aztán kedvükre fotózhassan, szelfizhessenek és ölelkezzenek. Ugyanígy a szokott műsorelemek közé tartozott Kimmel ősellenségének, Matt Damonnak az ekézése, akit díjátadóként rögtön a szövege elején lekevert zenével, és még számos pillanatban sértegetett, persze csak poénból. 
 
Újra a magyarok 
 
A gála szórakoztató volt, de nagyon hosszú. A legjobb rövidfilm kategóriára majdnem hajnali ötig kellett várni, de megérte virrasztani. Deák Kristófnak és lelkes különítményének Salma Hayek és David Oyelowo adta át a díjat, Deák pedig a beszédével is szert tett új szimpatizánsokra, ugyanis azt mondta, hogy a gyermekeink jelentik a jövőnket, ezért figyeljünk arra, hogyan neveljük őket. Egészen hihetetlen, hogy egy évvel a Saul fia után újabb magyar Oscar sikert ünnepelhetünk több évtizednyi sikertelenség után.  
 
Sima ügynek tűnt 
 
Az este nagyon sokáig meglehetősen kiszámítható mederben folyt. Az összes fontosabb kategóriában a legnagyobb esélyes kapta a szobrot, így a legjobb idegennyelvű film Az ügyfél című iráni dráma lett, melynek rendezője Trump ellen tiltakozva nem ment el a gálára, és csak egy levelet küldött, melyet felolvastak a nézősereg előtt. A Holdfény a legjobb férfi mellékszereplői és a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában aratott győzelmet, Viola Davis pedig megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat a Fences című Denzel Washington rendezte drámáért. Sok volt a színes bőrű díjazott, nagyon úgy tűnt, hogy Oscar kompenzálni akart a tavalyi rasszizmusvádért. A nagy esélyesnek tartott Kaliforniai álom című musical csak az este második felében kezdte el gyűjtögetni a díjait, akkor viszont elképesztő tempóban, és úgy tűnt, semmi sem állíthatja meg. Csak olyan kategóriákban hozták el előle a szobrot, ahol amúgy sem számított fő esélyesnek (a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb férfi főszereplő díja A régi városnak jutott), és amikor Damien Chazelle 32 évesen minden idők legfiatalabb Oscart kapó rendezőjévé vált, úgy tűnt, semmi sem állíthatja meg a musicalt, és simán megkapja majd a legjobb film Oscarját is.  
 
Az évszázad Oscar-bakija 
 
Csakhogy jött Warren Beatty és Faye Dunaway, a Bonnie és Clyde című filmklasszikus legendás párosa, és együtt jól elrontották az este végét. Láthatóan összezavarhatta őket, amit a kezükbe adott borítékban láttak, ugyanis sokáig hezitáltak, hogy aztán Dunaway kimondja, amit nem kellett volna: a Kaliforniai álom nyerte az Oscart. A musical stábja kivonult a színpadra, elkezdték mondani a köszönőbeszédeiket, amikor a háttérben heves mozgolódás támadt: a show producerei felvilágosították őket, hogy nem ők nyertek, hanem a Holdfény, ők pedig illedelmesen átadták a már kezükben lévő Oscar szobrokat Barry Jenkinsék csapatának. Ilyet még nem pipáltunk az Oscaron. 
 
A főbb kategóriák nyertesei 
 
LEGJOBB FILM:
Holdfény 
 
LEGJOBB FÉRFI FŐSZEREPLŐ: 
Casey Affleck (A régi város
 
LEGJOBB NŐI FŐSZEREPLŐ: 
Emma Stone (Kaliforniai álom
 
LEGJOBB FÉRFI MELLÉKSZEREPLŐ: 
Mahershala Ali (Holdfény
 
LEGJOBB NŐI MELLÉKSZEREPLŐ: 
Viola Davis (Fences
 
LEGJOBB RENDEZŐ :
Damien Chazelle (Kaliforniai álom
 
LEGJOBB EREDETI FORGATÓKÖNYV :
A régi város (Kenneth Lonergan) 
 
LEGJOBB ADAPTÁLT FORGATÓKÖNYV: 
Holdfény (Barry Jenkins) 
 
LEGJOBB IDEGEN NYELVŰ FILM: 
Az ügyfél (Irán) 
 
LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM: 
Zootropolis – Állati nagy balhé 
 
 
Tulu
2017.02.27
|


Film premierek

R.A.I.D. - A törvény nemében

belga-francia akcióvígjáték, 105 perc, 2016

Egy kupac kufli

magyar animációs film, 83 perc, 2017

Az ígéret

amerikai-spanyol történelmi dráma, 133 perc, 2016

A szerencse háza

amerikai vígjáték, 88 perc, 2017

A mogyoró-meló 2.

amerikai-dél-koreai-kanadai animációs film, 91 perc, 2017
Játék
A Tom Cruise főszereplésével készült film elképesztő megtörtént eseményeken alapul: hőse egy szélhámos pilóta, akit hirtelen felbérel a CIA, hogy részt vegyen Amerika történetének egyik legnagyobb titkos hadműveletében.
Filmek a TV-ben
18:05
Billy Lynn hosszú, félidei sétája
amerikai-angol-kínai háborús film, 2016
18:10
A törvény gyilkosa
amerikai krimi, 2008
18:50
Meztelen mennyország
amerikai kalandfilm, 2001
18:50
Piedone, a zsaru
olasz akcióvígjáték, 1974
18:55
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.