„Vissza kellett nyúlnom a gyerekkoromhoz” - Borbély Alexandra

A Pesti Est exkluzív interjúja
Az utóbbi évek egyik legnagyobb magyar filmsikerének főszereplője ránézésre nagyon távol áll a figurától, amit a Testről és lélekről című moziban játszik, de erről ismerszik meg az igazi színész. A Máriát alakító Borbély Alexandrával már a berlini Arany Medve után, Budapesten beszélgettem.
Mit gondolsz, a Katona József Színház színészei miért ennyire kapósak a filmesek körében? A Testről és lélekről is teli van katonásokkal. 
 
Ezt én nem így gondolom. Pont arról beszélgettünk nemrég a kolléganőimmel, hogy az elmúlt években nagyon kevés castingon voltunk. Az igaz, hogy nálunk a színházban játszó férfiak nagyon sokat forgatnak, de ez így van ebben a szakmában: a pasik sokkal több lehetőséget kapnak, több a férfiszerep. A Katona egy nagyon erős társulat, szóval, ha látnak bennünk a rendezők fantáziát, az ezért van. 
 
Te is ott voltál a díszbemutatón Berlinben. Szerinted már ott benne volt a levegőben, hogy komoly díjesélyesek vagytok? 
 
Nem is mertem ilyesmire gondolni. Nagyon babonás vagyok, így inkább nem akarom beleélni magam semmibe, hogy aztán ne csalódjak. Maga a díszbemutató csodálatosan sikerült, a közönség érezhetően együtt lélegzett a történettel, és nekem is nagyon tetszett a film. 
 
Ott láttad először? 
 
Már láttam egy stábvetítésen korábban, de a közönséggel együtt nézni egy tömött moziteremben egész másfajta élmény volt.  
 
Úgy tudom, először nem a főszerepet kaptad meg, hanem azt a pszichológus karaktert, akit végül Tenki Réka játszott… 
 
Ildikó a pszichológus szerepére hívott engem, megtanultam, utána pedig behívott, hogy segítsek a castingon a főszereplőnő megtalálásában, és játsszak el a jelöltekkel egy jelenetet a pszichológus szerepében. Aztán egyszer csak elhívott kávézni, és elmondta, hogy szívesen meghallgatna engem is a főszerepre.  
 
Elmesélte neked, hogy mit látott meg akkor benned, ami miatt felkért a főszerepre? 
 
Azt mondta, hogy a gondolat már korábban is ott motoszkált a fejében, mivel látott a Zsótér Sándor rendezte Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban, valamint Gothár Péter-féle Ahol a farkas is jó című darabokban tőlem távol álló szerepeket megformálni. Úgy látta, nem feltétlenül csak azt tudom eljátszani, ahogy kinézek, ezért úgy gondolta, hogy megnéz arra a szerepre is. 
 
Voltak valamilyen speciális színészi trükkjeid, hogy kiöld magadból a felnőtt nőt Mária szerepéhez? 
 
Nagyon sok múlt azon, hogy látszik-e a nőiességem és az érettségem a szememben vagy sem. Mária a szexualitásában gyermeki szinten ragadt, én pedig beálltam otthon a tükör elé, és kerestem azt a tekintetet, amire illik a leírás. Határozott, de közben zárt. Vissza kellett nyúlnom a gyerekkoromhoz, amikor én is zárkózott voltam, és azt a gyermeki énemet kellett visszacsempésznem magamba. Utána jött a haj, a smink, a jelmez, és Ildikóval nagyon precízen kidolgoztuk a figurát még a forgatás előtt. Még olyan apró részletekre is figyeltünk, hogy hogyan mozog a lakásában, és hogyan melegíti meg a tejet a mikróban. Ebben a filmben nincsenek véletlenek. 
 
Ez azt jelenti, hogy nem improvizáltatok? 
 
Dehogynem. Amikor Ildikó már azt érezte, hogy rátaláltam Mária karakterére, akkor sokszor hagyta, hogy kipróbáljam az ötleteimet. Valamikor ő instruált, de olyan is sokszor történt, hogy először arra volt kíváncsi, hogy magamtól mit hozok ki a jelenetből. Ha megvan a karakter, akkor az ember már tud benne létezni. 
 
Ha egyszer egy karakter megvan, akkor bármikor vissza tudsz kapcsolni? Ha most azt mondaná Ildikó, hogy újra játszd el Máriát, rögtön menne? 
 
Ha felöltöznék, és a tükörben meglátnám Máriát, akkor remélhetőleg jönne velem a személyisége is. 
 
Nem ijedtél meg, amikor megtudtad, hogy Morcsányi Géza személyében nem színész lesz a partnered? 
 
Nem, mert amikor engem kiválasztottak, Géza már adott volt. Nem is gondolkodtam másban.  
 
Tulu
2017.02.27
|


Film premierek

Have a Nice Day

kínai animációs film, 77 perc, 2017

Star Wars: Az utolsó Jedik

amerikai sci-fi, 152 perc, 2017

Legeslegjobb cimborák

német animációs film, 72 perc, 2017

Jesús

chilei-francia-görög-kolumbiai-német filmdráma, 85 perc, 2016

Eszeveszett esküvő

belga-francia-kanadai vígjáték, 117 perc, 2017

Az igazi csoda

amerikai filmdráma, 113 perc, 2017
Játék
A művészet templomai című sorozat immár 9. epizódjához érkezett. A hazánkban is nagy sikerű Vatikáni Múzeum 3D, a Firenze és az Uffizi-képtár 3D és a Pápai bazilikák 3D alkotóinak új filmje a legkiválóbb reneszánsz mesterek egyikének és művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakjának, Raffaello Sanziónak állít emléket.
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Szo
16
18:15
Norm, az északi
ír-kanadai animációs film, 2016
18:20
18:20
Amikor megállt a Föld
amerikai sci-fi, 2008
18:30
S.W.A.T. - Különleges kommandó
amerikai akció-thriller, 2003
18:40
A burok
amerikai kalandfilm, 2013
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.