„Mindenki alternatív, hollywoodi, vegán, hipszter lánynak hisz” - Zoë Kravitz

A Pesti Est exkluzív interjúja
Több mint harminc filmben szerepelt, olyan franchise-okban tűnt fel, mint az X-Men, A beavatott vagy a Mad Max, mégis folyton a szüleiről kell mesélnie. Persze ez nem csoda, ha az ember apja Lenny Kravitz, az anyja pedig Lisa Bonet színésznő.

28 éves.

 

Rögtön gimi után színészkedni kezdett.

 

A színészkedés mellett a Lolawolf zenekarban énekel.

Zoë Kravitz-cel a Pesti Est Los Angelesben beszélgetett új sorozata, az HBO-s Hatalmas kis hazusgások apropóján. 
 
Mit gondoltál Liane Moriarty regényéről, amikor elolvastad? 
 
Nem olvastam a regényt, amikor megkerestek a szereppel, és csak azután olvastam el, hogy aláírtuk a szerződésemet. Addig csak a forgatókönyvvel volt dolgom, és abból is csak az első epizódéval. Az egész nagyon gyorsan történt. Decemberben kaptam a szerepajánlatot, és januárban már forgattunk is. Amikor a könyvhöz eljutottam addigra már több rész forgatókönyvén átrágtam magam, így leginkább a két anyag közti különbségre figyeltem.  
 
Nem volt furcsa érzés 28 évesen egy tinédzser lány „nevelőanyját” alakítanod? 
 
Nem, mert könnyen tudtam ehhez kapcsolódni. Nekem is elváltak a szüleim, és az új párjaik személyében különböző emberekhez kellett hozzászoknom. Kiskoromban egy igazi rémálom voltam, próbáltam megkeseríteni az új párjaik életét, és kisajátítani magamnak aput és anyut. Érdekes volt a szerepben a másik oldalon találnom magam.  
 
Szerinted szülőként hogyan lehet jól kezelni egy válást? 
 
Talán az egyik legfontosabb, hogy egy szülő túllépjen a saját érdekein és személyes érzelmein, és azt helyezze középpontba, hogy egészséges környezetet teremtsen a gyermekének. Mázlista voltam, hogy az én szüleim képesek voltak erre. Eltartott egy darabig, de a válás után végül barátok tudtak maradni, és főképp az irántam érzett szeretetük motiválta ezt a barátságot. Aztán gondosan kell új párt választaniuk. Imádom édesanyám mostani párját (Jason Momoa a Trónok harcából – a szerző), imádom a féltestvéreimet, ráadásul az apám és a mostohaapám is jó barátok, szóval szerencsésnek mondhatom magam. 
 
A sorozatbeli karaktered, Bonnie milyen ember? 
 
Egy nagyon kedves nő, és őszintén az. Benne vagy egy nehéz szituációban, mert a férje exfelesége egyáltalán nem kedveli őt, de így is ki tud préselni magából egy csomó empátiát az irányába. Sokkal okosabb, mint amilyennek hinnénk. Könnyű őt beskatulyázni, hogy ő egy fiatal, hipszter jógatanár, pedig Bonnie nagyon józanul gondolkodik, és a fő célja az, hogy a családjának egy egészséges környezetet teremtsen. 
 
Amikor olvastad a forgatókönyvet, szimpatikusnak találtad Bonnie-t? 
 
Nekem Reese Witherspoon karaktere, Madeleine volt szimpatikus. Bonnie-ról sokáig nem hittem el, hogy őszintén kedves. Azt hittem, csak ügyesen áskálódik, és valójában egy passzív-agresszív ribanc. 
 
Ebben a hipszter-jógatanár dologban azért eléggé benne van egy klisés karakter csapdája. Nehéz volt ezt elkerülni? 
 
Pont az volt a célunk, hogy a karakterek elsőre klisésnek tűnjenek, de ahogy jobban megismerjük őket, egyre távolabb kerüljenek a sablonoktól. A való életben is ugyanígy működik. Rögtön beazonosítunk valakit már azután, hogy ránéztünk a ruháira, megnéztük a frizuráját és láttuk a tetoválásait.  
 
Úgy fest, a karrieredben sem vagy a klisék híve. Nagyon különböző projektekben szerepelsz a Mad Maxtől kezdve A beavatotton át egészen a Legendás állatokig… 
 
Figyelek arra, hogy a szerepeim változatosak legyenek. Elég könnyen rá tudok unni a dolgokra, ezért fontos számomra, hogy mindig új kihívásokkal szembesüljek.  
 
A valóságban közel áll hozzád Bonnie karaktere? 
 
Egyáltalán nem, pedig mindenki azt hiszi, hogy gyakorlatilag magamat játszom. Nem vagyok vegán, imádom a húst, nem készítek otthon szerencsehozó nyakláncokat, a jóga sem áll közel hozzám, és messze nem vagyok olyan passzív és visszafogott, mint Bonnie. Egyáltalán nem hasonlít rám az ő hippi mentalitása, és én vele ellentétben bátran beleállok a konfliktusokba. Mindenki alternatív, hollywoodi, vegán, hipszter lánynak, hisz egészen addig, míg egy kicsit jobban megismer. 
 
A közösségi médiában figyeled, mit gondolnak rólad az emberek? 
 
Csak posztolok, és menekülök is onnan. Igyekszem nem figyelni a kommenteket.  
 
Rá szoktál keresni magadra a Google-n? 
 
Isten ments! Persze tizenévesen elkövettem ezt a hibát. Olyan ez, mint leereszkedni egy sötét, mély és hideg lyukba. Ijesztő élmény. Mindig áldom az eget, hogy még pont időben születtem ahhoz, hogy gyerekként elkerüljem a közösségi médiát. Nem hiszem, hogy gyerekként el bírtam volna viselni, amit ott híres szülők lányaként kapnék. 
 
A férfiak sokszor megkérdőjelezik a nők közötti barátságok mélységét. Te mit gondolsz erről? 
 
A nők közötti barátság és testvériség is lehet ugyanolyan mély, mint a férfiak közti. Szerencsésnek tartom magam, mert csodálatos barátnőim vannak, akik a legfontosabbak az életemben. 
 
Ugyanakkor akár egymás torkának is tudnak ugrani, ahogy azt a sorozatban is látjuk… 
 
Igen, de ez elsősorban abból fakad, hogy egyszerűen nem jut időnk arra, hogy igazán megpróbáljuk megérteni a másikat. Azt hiszem, a világon mindenki – még Donald Trump is – abban hisz, hogy valójában ő jót csinál. Senki sem gondol magára gonoszként, még azok is megmagyarázzák maguknak a tettüket, akik bemennek valahová a tömegbe robbantani. A gondot főként az okozza, hogy nem szánunk időt egymás megismerésére és megértésére. 
 
A sorozat egyik fő témáját a gyerekek bántalmazása jelenti az iskolában más gyerekek által. Sztárok gyermekeként te védett voltál, vagy éltél át hasonlót? 
 
Nem voltam védett, sőt. Kifejezetten könnyű célpontnak számítottam. Ez sajnos valahol része az ember iskolai éveinek, és ha támogat a családod és vannak barátaid, akkor át lehet vészelni.  
 
Ha majd lesz gyereked, megpróbálod majd óvni ettől? 
 
Igen, de arra azért vigyázok majd, nehogy túlóvjam a gyereket. Hagynod kell a gyerekeket, hogy időnként hibákat kövessenek el, és ott kell lenned mellettük, hogy támogasd őket. 
 
Azt hittem, a híres szülők inkább népszerűvé tesznek… 
 
Ez sok mindentől függ. Vannak olyanok, akik pont a szüleid miatt barátkoznának veled, de olyanok is, akiket pont az irritál, hogy híresek a szüleid.  
 
Sok olyan nőt ismersz L.A.-ben, mint a sorozat főhősei? 
 
Eléggé. Nyilván nem ugyanolyanokat, de sok hasonlóságot találok. Először mind nagyon különbözőnek tűnnek, de aztán rájössz, hogy mindannyian ugyanazzal a problémával küzdenek. Megpróbálnak tökéletesnek látszani a világ előtt, csakhogy a valóságuk minden, csak nem tökéletes. L.A. környékén szerintem sok nő küzd hasonló problémákkal. 
 
Ha egy olyan filmben játszol, mint a Mad Max – A harag útja, egyértelmű, hogy ott a rendező, George Miller víziójáról van szó. A Hatalmas kis hazugságoknak viszont több kreatív motor is volt: David E. Kelly forgatókönyvíró, Jean-Marc Vallée rendező és producerként Reese Witherspoon. Melyikük víziója a sorozat? 
 
Ez a sorozat azon alapul, hogy az általad elmondott három ember tökéletesen megbízott egymásban. Reese már dolgozott együtt Jean-Marc-kal a Vadonban, és ők ketten tényleg vakon megbíztak egymásban, David E. Kelley pedig a modern televíziózás egyik legfontosabb forgatókönyvírója, szóval mindenki hitt abban, hogy most is valami csodálatos dolgot tud kihozni a regényből. Ez egy valódi együttműködés volt, nem egyetlen ember megvalósított álma. 
 
Mit gondolsz, a Hatalmas kis hazugságok egy feminista sorozat? 
 
Igen, abszolút. Viszont egyáltalán nem csak a feministák számára lehet izgalmas. A feministák sem csak a feministákhoz akarnak szólni, hanem pont az a cél, hogy másokat is inspiráljanak. 
Tulu
2017.03.06
|


Film premierek

Solo: Egy Star Wars-történet

amerikai sci-fi, 135 perc, 2018

A fa alatt

izlandi vígjáték, 89 perc, 2017
Játék
Kellemes, ám tartalmas estét ígér egy lengyel elektro-pop tünemény, illetve a hazai downtempo duó az A38 Hajón!
Filmek a TV-ben
18:05
Armageddon
amerikai katasztrófafilm, 1998
18:15
Jasper Jones
ausztrál thriller, 2017
18:50
Charlie angyalai: Teljes gázzal
amerikai akció, vígjáték, 2003
18:55
Impromptu
francia-angol vígjáték, 1991
18:55
Impromptu
angol-francia vígjáték, 1991
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.