Enslaved – A modern rabszolgaság képei

Budapest, Kogart Ház, 2017. február 20. - április 30.
„Ezek a képek nem esetekről szólnak, hanem emberekről, valódi emberekről, akik olyanok, mint te vagy én, és akiknek ugyanazok a jogok, ugyanaz a tisztelet és megbecsülés jár. Nem múlik el úgy nap, hogy ne jutna eszembe az a sok-sok gyönyörű ember, akivel kegyetlenül bánnak, és akikkel szerencsém volt találkozni.”
„Remélem, e képek felélesztenek egy erőt azokban, akik látják őket, az olyanokban, mint te. Remélem, hogy ez az erő tüzet csihol, amely rávilágít a rabszolgaságra. E nélkül a fény nélkül a szörnyeteg tovább élhet a sötétben” – véli Lisa Kristine, az elismert humanitárius fotós, aki számos civil szervezettel dolgozik együtt többek között a modernkori rabszolgaság ellen is. Képei, amelyek április végéig láthatók a KOGART Házban, változást inspirálnak, felhívva a figyelmet az égető problémára.  
 
A művész hat kontinens több mint száz országában dokumentálja a helyi kultúrákat, erőteljes képeivel fontos és aktuális társadalmi gondok ellen küzd. Bár a rabszolgaság a világon mindenhol tiltott, mégis sok helyen létezik. Egyes számítások szerint ma több mint 30 millió ember él rabszolgaként, akik valahogyan belesodródtak a méltatlan helyzetbe. Fizetség nélkül, fizikai és lelki erőszaknak kitéve dolgoznak, és esélyük sincs a jobb életre, sőt, családok akár több generáción át is lehetnek rabszolgák. 
 
„A modern kori rabszolgaságnak a kereskedelem a mozgatója: a rabszolgák által termelt áruknak értéke van, mégis úgy kezelik őket, mintha ők maguk értéktelenek lennének. A rabszolgaság mindeközben több milliárd dollár nyereséget termel világszerte” – hívja fel a figyelmet a tárlat.  
 
2017.03.06
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.