Nádasdy Ádám kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

Az Isteni színjáték fordításáért Nádasdy Ádám veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat 2017-ben. A Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület irodalmi díjazottjai között van Ladik Katalin, Ménes Attila, Dérczy Péter és György Péter is.
Az egyesület irodalmi díja próza, líra, tanulmány, valamint esszé/kritika kategóriákban jutalmazza az elmúlt év meghatározónak ítélt műveit, ezzel ösztönözve a művészek további alkotómunkáját. Az irodalmi nagydíj célja egy kiemelkedő, különösen értékes alkotás elismerése.  
 
Grecsó Krisztián szerint Nádasdy Ádám „nyolcéves gigászi munkája, Az Isteni színjáték magyarítása kizökkentette a magyar irodalmi hatástörténetet, új medret váj, mert miatta a Dante-olvasás kikerülhetetlenül része lett annak, ahogy magunkra nézünk, illetve, ahogy a mai magyar irodalom lát minket, és ennél többet költő, fordító nem is remélhet". 
 
A líra kategóriában az újvidéki származású költő, performer, színésznő, Ladik Katalin kapta meg az elismerést A víz emlékezete című verseskötetéért. A prózai kategóriában a debreceni származású Ménes Attila Folyosó a Holdra című regényét díjazták, míg Dérczy Péter Között című esszéje Orbán Ottó költészetéről a tanulmányok kategóriájában nyert. Az esszé/kritika kategóriában pedig Az ismeretlen nyelv - A hatalom színrevitele című kötetért György Péter veheti át a szervezet díját.  
 
A díjazottak az idei elismeréseket március 28-án veszik át a Budapest Music Centerben. 
 
A korábbi években az Artisjus Irodalmi Díj kitüntetettjei között volt mások mellett Kukorelly Endre, Pintér Béla, Spiró György, Tandori Dezső, Háy János, Zalán Tibor, valamint Cserna-Szabó András és Závada Pál is. 
 
(MTI) 
2017.03.07
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.