„Sebezhetetlennek érzi magát” - Finnegan Oldfield

Az est.hu exkluzív interjúja
A fiatal francia terroristákról szóló film, az Eközben Párizsban igencsak botrányszagú mozi, melynek főszerepében a feltörekvő és egyre fontosabb filmekben játszó Finnegan Oldfieldet láthatjuk. A színésszel Párizsban beszélgettem az angol gyökereiről, a terroristákkal való azonosulás nehézségeiről és a jövőbeni terveiről.
Csak 26 éves vagy, mégis a legnagyobb francia sztárrendezők állnak sorba érted. Mi lehet a titkod? 
 
Ez az egész Thomas Bidegain Cowboyok című mozijának köszönhető. Az a film hatalmas figyelmet kapott, rengeteg rendező megnézte, és ott figyeltek fel rám. Georges karakterében nagyon sokat megmutathattam magamból: tiniként kezdi a történetet, és a végére már érett, felnőtt emberként látjuk. Ritka, hogy egy színész ilyen nagy utat tehet meg egyetlen szerepen belül. Stéphané Brizé is azután hívott fel, hogy látott a Cowboyokban, Bertrand Bonellónak pedig a Cowboyok casting direktora ajánlott. Óriási mázlista vagyok, hogy ilyen rendezők érdeklődtek irántam, és éreztem, hogy olyan esélyt kaptam az élettől, amit nem szabad elpuskáznom. 
 
Angol neved van, mégis francia vagy. Mesélnél kicsit a gyökereidről? 
 
Édesapám angol, édesanyám pedig francia. Párizsban nőttem fel, és Angliában alig néhány hónapot éltem Bristolban. Igazából a mostani terveim között szerepel az, hogy hamarosan kiköltözöm Londonba.  
 
Angol nyelvű karrierbe kezdesz? 
 
Ez is ott van a távlati tervek között, de most inkább csak a nyelvet gyakorolnám. Vennék színészleckéket is, mert úgy gondolom, hogy eleinte biztosan furcsa lesz nem az anyanyelvemen játszani, ezért szeretnék gyakorolni. Amúgy is folyton gyakorolom a szakmámat: már nyolc éve járok heti 3-6 órában egy coach-hoz, hogy formában tartsam magam. 
 
A szüleidnek van köze a filmiparhoz? 
 
Apám a zeneiparban dolgozik, édesanyám pedig tanárként.  
 
Az Eközben Párizsban-t nézve igazából csak a film kétharmada környékén derül ki, hogy a te karaktered a történet főszereplője. A forgatókönyvet olvasva te erre mikor jöttél rá? 
 
Szerintem ez egy csapatnyi fiatalról szól, sosem gondoltam magamra főszereplőként. David figurája talán azért kap kicsit több figyelmet a többieknél, mert elkalandozik tőlük és önálló akciókba fog. Ő egyfajta magányos farkas ebben a csapatban annak ellenére is, hogy ott van a barátnője.  
 
Bertrand Bonello, a film rendezője azt mesélte, hogy a karaktered valójában az ő nézőpontját képviseli ebben a sztoriban, vagyis David olyan figura, mint ő volt fiatalon… 
 
Ez jó, de nekem ezt az infót soha nem mondta el. (nevet) Bertrand nem az a fajta rendező, aki túl sok instrukciót adna. Halk szavú, keveset beszél, és csak arra próbált rávenni bennünket, hogy természetesen viselkedjünk a kamerák előtt. Hiteles reakciókat akart látni tőlünk, ennyi az egész. Nem az a fajta fickó, aki leül a színészével, hogy órákig karaktert elemezzenek. 
 
Sok amatőr szereplő van a filmben. Nehéz volt összecsiszolódnotok? 
 
Az volt a titkunk, hogy sok időt töltöttünk el közösen a forgatás előtt. A produkció kibérelt nekünk egy házat Párizs külvárosában, hogy összecsiszolódjunk. Mind együtt laktunk már egy hónappal a forgatás előtt, és végig a forgatás idején is. Fontos volt, hogy jól együttműködő csapat legyünk a vásznon, és ezt így tudtuk elérni.  
 
Színészként nehéz azonosulnod egy terroristával? 
 
Nem, mert végső soron a céljai érthetőek. Csak egy jobb és igazságosabb világot szeretne teremteni. Az más kérdés, hogy ehhez borzalmas eszközöket használ.  
 
David karaktere a film egy pontján nagyon furcsa dolgot tesz: a terroristacsoport búvóhelyéül szolgáló áruházba beenged két hajléktalant. Szerinted miért? 
 
Ez nem olyasmit, amit ő nagyon átgondolt, inkább csak egyfajta kifejezése a hatalmának. A sikeres akció után úgy hiszi, hogy ő már bármit megtehet. Annyira felspannolja a siker, hogy ettől sebezhetetlennek érzi magát.  
 
Amikor a forgatókönyvet olvastad, nem gondoltad, hogy a jelenlegi politikai környezetben ez egy túl rizikós film? 
 
Ez még néhány éve történt, és akkoriban Franciaország még eléggé más volt. A Charlie Hebdo merénylet környékén jártunk, és már lehetett érezni, hogy megváltozik majd az életünk, de még nem minden erről szólt. Éreztem, hogy ez egy bátor sztori, de akkoriban egyáltalán nem éreztem rizikósnak. 
Tulu
2017.03.13
|


Film premierek

Volt egyszer egy Németország

belga-luxemburgi-német filmdráma, 102 perc, 2017

Megjött apuci! 2.

amerikai vígjáték, 98 perc, 2017

Stratton

angol akcióthriller, 94 perc, 2017

A széf

amerikai horror, 91 perc, 2017

A nőkért

svájci filmdráma, 96 perc, 2017

Wonder Wheel - Az óriáskerék

amerikai filmdráma, 101 perc, 2017
Játék
Újra mozivásznon a The Doors egyetlen teljes hosszában rögzített koncertje, az 1968-as Live at the Hollywood Bowl digitálisan restaurált és 5.1-ben újrakevert változatban!
Filmek a TV-ben
18:15
Kétely
amerikai filmdráma, 2008
18:45
Vasakarat
amerikai kaland, 1994
18:50
Behajóztam az életébe...
amerikai filmdráma, 2005
19:00
A barna Mercedes
francia-svájci filmdráma, 2016 (feliratos)
19:00
Képtelen képrablás
amerikai vígjáték, 1996
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.