„Sebezhetetlennek érzi magát” - Finnegan Oldfield

Az est.hu exkluzív interjúja
A fiatal francia terroristákról szóló film, az Eközben Párizsban igencsak botrányszagú mozi, melynek főszerepében a feltörekvő és egyre fontosabb filmekben játszó Finnegan Oldfieldet láthatjuk. A színésszel Párizsban beszélgettem az angol gyökereiről, a terroristákkal való azonosulás nehézségeiről és a jövőbeni terveiről.
Csak 26 éves vagy, mégis a legnagyobb francia sztárrendezők állnak sorba érted. Mi lehet a titkod? 
 
Ez az egész Thomas Bidegain Cowboyok című mozijának köszönhető. Az a film hatalmas figyelmet kapott, rengeteg rendező megnézte, és ott figyeltek fel rám. Georges karakterében nagyon sokat megmutathattam magamból: tiniként kezdi a történetet, és a végére már érett, felnőtt emberként látjuk. Ritka, hogy egy színész ilyen nagy utat tehet meg egyetlen szerepen belül. Stéphané Brizé is azután hívott fel, hogy látott a Cowboyokban, Bertrand Bonellónak pedig a Cowboyok casting direktora ajánlott. Óriási mázlista vagyok, hogy ilyen rendezők érdeklődtek irántam, és éreztem, hogy olyan esélyt kaptam az élettől, amit nem szabad elpuskáznom. 
 
Angol neved van, mégis francia vagy. Mesélnél kicsit a gyökereidről? 
 
Édesapám angol, édesanyám pedig francia. Párizsban nőttem fel, és Angliában alig néhány hónapot éltem Bristolban. Igazából a mostani terveim között szerepel az, hogy hamarosan kiköltözöm Londonba.  
 
Angol nyelvű karrierbe kezdesz? 
 
Ez is ott van a távlati tervek között, de most inkább csak a nyelvet gyakorolnám. Vennék színészleckéket is, mert úgy gondolom, hogy eleinte biztosan furcsa lesz nem az anyanyelvemen játszani, ezért szeretnék gyakorolni. Amúgy is folyton gyakorolom a szakmámat: már nyolc éve járok heti 3-6 órában egy coach-hoz, hogy formában tartsam magam. 
 
A szüleidnek van köze a filmiparhoz? 
 
Apám a zeneiparban dolgozik, édesanyám pedig tanárként.  
 
Az Eközben Párizsban-t nézve igazából csak a film kétharmada környékén derül ki, hogy a te karaktered a történet főszereplője. A forgatókönyvet olvasva te erre mikor jöttél rá? 
 
Szerintem ez egy csapatnyi fiatalról szól, sosem gondoltam magamra főszereplőként. David figurája talán azért kap kicsit több figyelmet a többieknél, mert elkalandozik tőlük és önálló akciókba fog. Ő egyfajta magányos farkas ebben a csapatban annak ellenére is, hogy ott van a barátnője.  
 
Bertrand Bonello, a film rendezője azt mesélte, hogy a karaktered valójában az ő nézőpontját képviseli ebben a sztoriban, vagyis David olyan figura, mint ő volt fiatalon… 
 
Ez jó, de nekem ezt az infót soha nem mondta el. (nevet) Bertrand nem az a fajta rendező, aki túl sok instrukciót adna. Halk szavú, keveset beszél, és csak arra próbált rávenni bennünket, hogy természetesen viselkedjünk a kamerák előtt. Hiteles reakciókat akart látni tőlünk, ennyi az egész. Nem az a fajta fickó, aki leül a színészével, hogy órákig karaktert elemezzenek. 
 
Sok amatőr szereplő van a filmben. Nehéz volt összecsiszolódnotok? 
 
Az volt a titkunk, hogy sok időt töltöttünk el közösen a forgatás előtt. A produkció kibérelt nekünk egy házat Párizs külvárosában, hogy összecsiszolódjunk. Mind együtt laktunk már egy hónappal a forgatás előtt, és végig a forgatás idején is. Fontos volt, hogy jól együttműködő csapat legyünk a vásznon, és ezt így tudtuk elérni.  
 
Színészként nehéz azonosulnod egy terroristával? 
 
Nem, mert végső soron a céljai érthetőek. Csak egy jobb és igazságosabb világot szeretne teremteni. Az más kérdés, hogy ehhez borzalmas eszközöket használ.  
 
David karaktere a film egy pontján nagyon furcsa dolgot tesz: a terroristacsoport búvóhelyéül szolgáló áruházba beenged két hajléktalant. Szerinted miért? 
 
Ez nem olyasmit, amit ő nagyon átgondolt, inkább csak egyfajta kifejezése a hatalmának. A sikeres akció után úgy hiszi, hogy ő már bármit megtehet. Annyira felspannolja a siker, hogy ettől sebezhetetlennek érzi magát.  
 
Amikor a forgatókönyvet olvastad, nem gondoltad, hogy a jelenlegi politikai környezetben ez egy túl rizikós film? 
 
Ez még néhány éve történt, és akkoriban Franciaország még eléggé más volt. A Charlie Hebdo merénylet környékén jártunk, és már lehetett érezni, hogy megváltozik majd az életünk, de még nem minden erről szólt. Éreztem, hogy ez egy bátor sztori, de akkoriban egyáltalán nem éreztem rizikósnak. 
Tulu
2017.03.13
|


Film premierek

Éjszakai játék

amerikai vígjáték, 90 perc, 2018

A víz érintése

amerikai-kanadai kalandfilm, 123 perc, 2017

A Pentagon titkai

amerikai történelmi dráma, 115 perc, 2017
Játék
Norvégia egyik legfelkapottabb formációja tavaly a Szigetet is megjárta, ezúttal pedig a Hajót veszik célba.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
18:05
Fanny utazása
francia filmdráma, 2016
18:05
Én, a kém
amerikai akcióvígjáték, 2002
18:10
Brewster milliói
amerikai vígjáték, 1985
18:25
Csendes szív
izraeli filmdráma, 2016 (feliratos)
18:40
Fekete dicsőség
amerikai dráma, 2006
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.