Elhunyt Gyimesi Pálma színművész

Életének 95. évében, hosszan tartó, méltósággal viselt betegségben meghalt Gyimesi Pálma, a Vígszínház színművésze - tudatta a színház pénteken az MTI-vel.
A csütörtökön elhunyt színművészt a Vígszínház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. 
 
Gyimesi Pálma 1922. december 18-án Budapesten született. 1944-ben végzett a színművészeti egyetemen, és előbb a Győr-Sopron Színházhoz szerződött, majd a Budai Színház tagja lett. Ennek megszűnése után került a Pódium Kabaréhoz, majd a Magyar Rádióhoz. 1951-től a Magyar Néphadsereg Színházának - azaz a Vígszínháznak - a tagja volt, 1955-ben pedig a József Attila Színházhoz szerződött, itt tíz évet töltött. Ezután a Miskolci Nemzeti és az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott. 
 
A művész 1964-től újra a Vígszínház tagja lett és az ott töltött több mint öt évtized alatt számos előadásban láthatta a közönség: Molnár Ferenc A testőr című darabjában, Várkonyi Zoltán legendás rendezésében a Szobalányt játszotta, de színpadra lépett az Egy hölgy a Maximból, a Macskajáték, az Üvegcipő és az Orfeusz alászáll című előadásokban is. Emlékezetesek a zenés előadásokban alakított olyan epizódszerepei is, mint a Jó estét nyár, jó estét szerelem Hűvösnéje, vagy a Csókos asszony Szomszédasszonya. 
 
1999-ben Aase-díjat kapott, amellyel az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplőit, színházi darabok mellékszerepeiben kiemelkedő alakítást nyújtó vidéki és budapesti színészeket ismerik el, 2012-ben pedig Gobbi Hilda-életműdíjjal tüntették ki. 
 
(MTI) 
2017.03.13
|


Játék
Harmincnégy éve virul ez a New Jersey-i banda, és eddig még sosem jártak Budapesten.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.