Életre kelt avarok

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, 2017. március 3. - április 9.
A 21. század legkorszerűbb technikai újításait maximálisan kiaknázva hozza közelebb az érdeklődőkhöz az avarokat a Magyar Nemzeti Múzeum új régészeti kiállításán.
Az Európai Unió támogatásával született Connecting Early Medieval Collections (CEMEC) projekt keretében létrejött tárlaton, amely az avarok titkokkal teli világába enged betekintést, interaktív panoramikus idővonal, holografikus kivetítések, 3D modellek, valamint fény- és hangeffektek teszik teljessé a látogatói élményt.
 
Az avarok két, egymást kiegészítő történeten keresztül kelnek életre. Az egyik történet főszereplője egy a Kárpát-medencei avar uralom fénykorában élt tehetős avar úr, akinek a 19. század közepén találták meg gazdagon felszerelt sírját Kunágotán. A másik történet főhőse pedig két germán származású, előkelő hölgy, akik a mai Kölked mellett állt faluban éltek a 7. század első felében. 
 
2017.03.13
|


Játék
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három szomszédos királyság... Longtrellis Királynője (Salma Hayek) mindennél jobban vágyik egy gyermekre, semmilyen áldozattól nem riad vissza ennek érdekében – amikor pedig mágusok tanácsát követve, sötét körülmények között kap egyet, teljesen kisajátítja.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.