Így készült a Páncélba zárt szellem

A mostani Hollywoodban kisebb csoda, hogy egy világszerte ismert anime élő szereplős változatára több mint két évtizedet kellett várni. Vigasztalódjunk azzal, hogy mostanra a technológiai feltételek már adottak voltak egy varázslatos jövőbeni világ megteremtéséhez, melyben egy cyborgrendőr veszi fel a harcot egy kegyetlen hackerrel. Belestünk a színfalak mögé.
10. Az 1995-ös kultikus japán animének Steven Spielberg volt az egyik legnagyobb hollywoodi rajongója, és ő szerezte meg a filmjogokat a DreamWorksszel, csakhogy a kisebb busznyi alkalmazott forgatókönyvíró ellenére nem haladt a projekttel. A munka akkor kapott új életre, amikor sok évvel később a terv átkerült a Paramount stúdióhoz, ahol komoly lehetőséget láttak benne.  
 
9. Ide csatlakozott be Rupert Sanders rendező, akinek személye komoly kétségeket ébresztett az anime rajongóiban, ugyanis csak egyetlen nagyjátékfilm, a Hófehér és a vadász fűződik a nevéhez.  
 
8. Sandersnek esze ágában sem volt hagyományos remake-et készíteni: filmjét nem kizárólag az 1995-ös animére építi, hanem az eredeti mangára, és az azóta készült számos mozgóképes feldolgozásra és folytatásra is, melyek szinte mindegyikéből használt fel ötleteket. 
 
7. A filmhez eredetileg Margot Robbie-t szerették volna megszerezni főszereplőnek. Miután az egyeztetések vakvágányra futottak, felajánlották a szerepet Scarlett Johanssonnak, aki azonnal lecsapott rá. 
 
6. A látszat ellenére Scarlett Johansson a filmben nem parókát visel. Amit látunk, az tényleg az ő haja feketére festett változatban. 
 
5. Johansson kiválasztása a főszerepre kisebb botrányt okozott, ugyanis sokan a hollywoodi „whitewashing” jelenséget (amikor nem fehéreknek szánt szerepekre is fehér színészt választanak) látták ebben megtestesülni. A stáb azzal védekezett, hogy az animékben az emberábrázolás amúgy is inkább a kaukázusi emberekre emlékeztet, ráadásul egy kiborgról van szó, és az eredeti film alkotói is jóváhagyásukat adták Scarlettre. 
 
4. Azért a viták elkerülése végett Motoko Kusanagi őrnagyot az élő szereplős filmben már csak Őrnagynak hívják. 
 
3. A filmesek végül a mellékszereplők kiválasztásával próbáltak kompenzálni: az amerikai, angol, francia és dán színészek mellé rengeteg japán és kínai színészt is szerződtettek, hogy elhallgattathassák a háborgókat. 
 
2. A stáb ugyan néhány külső felvétel kedvéért megfordult Hongkongban és Sanghajban is, de ezt leszámítva az egész filmet Új-Zélandon forgatták, és Peter Jackson WETA-s trükkmágusai segítették elő a mozivarázslat megteremtését. 
 
1. A jövő nagyvárosának megalkotásakor számtalan koncepció felmerült, ám végül úgy döntöttek, hogy egy Szárnyas fejvadászhoz hasonló színes, mozgalmas, túlzsúfolt városi jövőképet alkotnak meg. 
 
 
2017.03.14
|


Film premierek

R.A.I.D. - A törvény nemében

belga-francia akcióvígjáték, 105 perc, 2016

Egy kupac kufli

magyar animációs film, 83 perc, 2017

Az ígéret

amerikai-spanyol történelmi dráma, 133 perc, 2016

A szerencse háza

amerikai vígjáték, 88 perc, 2017

A mogyoró-meló 2.

amerikai-dél-koreai-kanadai animációs film, 91 perc, 2017
Ahol a héten érdemes...
 
 
Budapest, Óbuda, június 16. - augusztus 26.
 
Budapest, Millenáris, július 1. - szeptember 11.
Játék
Digitálisan felújított filmklasszikusokat bemutató sorozata keretében 2017. szeptember 14-től a Pannonia Entertainment bemutatja James Cameron kultikus akció-scifije, a Terminator 2. 3D változatát, restaurált képpel és hanggal, az eredeti ’91-es magyar szinkronnal.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.