Túl sok fog a Kampa Múzeumban

Prága, Kampa Múzeum, április 23-ig
A prágai Kampa Múzeumnak több nagyon fontos gyűjteménye van, többek közt olyan alkotóktól, mint a 20. századi képzőművészet két ikonja, František Kupka és Otto Gutfreund. A közép-európai művészeti kollekció pedig nemcsak a keleti blokk művészetére koncentrál, hanem átfogó képet ad a cseh kultúrához kapcsolódva.
A Kampa Múzeum állandó tárlatokon mutatja be ezeket a gyűjteményeket, de ugyanakkor számos időszaki kiállítást is szervez cseh és nemzetközi művészek munkáiból. Látható volt már Yoko Ono, Frank Malina, Joseph Beuys, Matěj Krén, Julian Opie, Piet Mondrian, Theodor Pištek és Andy Warhol, csak hogy néhányat említsünk. 
 
A jelenleg futó legizgalmasabb tárlat a Túl sok fog, melyben a múzeum a Golden Goose Galéria a hatvanas évek cseh és szlovák művészetének gyűjteményéből válogat. 
 
A hatvanas évek a 20. század egyik legerősebb időszaka a csehszlovák művészetben, ezekben az években a politikai és társadalmi körülmények kedvezőek voltak a fiatal kreatív alkotók és a korábbi sztálinista időszakban elnyomott művészek megjelenéséhez. Ez a hihetetlen energia tükröződött a kortárs irodalomban, filmben, a zenében és a képzőművészetben is. A kiállítás címét Edward Ovčáček egyik korábban ismeretlen, fejet ábrázoló festménye ihlette, melynek címe: Túl sok fog (képünkön). A kor legfontosabb kortárs témáit dolgozza fel - a félelmet, a groteszket, a boldog kiábrándulást. Ez a kiállítás hosszú idő után végre átfogó képet ad erről a kivételes időszakról, amely egyre népszerűbb a hazai és a külföldi közönség körében egyaránt.  
2017.03.17
|


Játék
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három szomszédos királyság... Longtrellis Királynője (Salma Hayek) mindennél jobban vágyik egy gyermekre, semmilyen áldozattól nem riad vissza ennek érdekében – amikor pedig mágusok tanácsát követve, sötét körülmények között kap egyet, teljesen kisajátítja.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.