Egyre nagyobb port kavar és egyre több pénzt visz Jeff Koons Banalitása

A Le Monde Art Market Monitor számolt be múlt héten arról, hogy egy francia bíróság, a fotós Jean-François Bauret javára döntött egy plágium ügyben, melynek alperese Jeff Koons, amerikai művész volt. A nemrég elhunyt fotós örökösei azt állították, hogy egy 1988-as Koons szobor, a Meztelen valójában Bauret 1975-ben fotózott fényképe alapján készült másolat.
A Le Monde szerint a Jeff Koons LLC-nek és a Pompidou Központnak, amely otthont ad a művész retrospektív kiállításának Franciaországban, meg kell fizetnie a 21 000 dolláros kártérítést az örökösök felé, valamint még 20 000 dollárt a jogi költségekre, és további nagyjából 4000 dollárt azért, mert a művész honlapján is feltüntették a képet.  
 
A Meztelen része a művész "Banalitás" sorozatának, amelyben egy másik alkotás, a String of Puppies is található. Ezzel már nyert pert egy másik fotós, Art Rogers, aki azt állította, az egyik szobor valójában az ő fotójának a másolata. Az 1991-es ügy eredményeként ez a fotós is kártérítést kapott Koonstól, de az elmúlt három évtizedben ezenkívül négy másik per is volt a "Banalitás" sorozat alkotásaival kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy ami Koonsnak Banalitás, az másoknak nem is kevés pénzt hoz. 
 
(MyModernMet) 
2017.03.17
|


Játék
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három szomszédos királyság... Longtrellis Királynője (Salma Hayek) mindennél jobban vágyik egy gyermekre, semmilyen áldozattól nem riad vissza ennek érdekében – amikor pedig mágusok tanácsát követve, sötét körülmények között kap egyet, teljesen kisajátítja.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.