Kedvenc helyek

Meghalt Chuck Berry

Nemzedékekre volt hatással Chuck Berry, a rock and roll meghatározó alakja. A zenészlegenda 90 éves korában hunyt el szombaton. A halálhírt a missouri rendőrség erősítette meg.
Charles Edward Anderson Berry Sr., vagy ahogy később megismerte a világ, Chuck Berry 1926-ban született St. Louis-ban. A rhythm and blues világból indult, de zenéjében countrys elemek is felbukkantak. Legnagyobb slágere, az 1955-ös Maybellene című dal pár évvel megelőzte Elvis berobbanását.
 
Az általa használt egyszerű gitárriffeknek köszönhetően Chuck Berry túllépett a fekete közegen. Ő volt az első, akinek feketeként sikerült betörnie a fehér uralta zenei iparba, pedig egy teljesen más világból jött, mint például Miles Davis, akinek az apja középosztálybeli fekete orvos volt. Pályája elején a Chess Records kiadó karolta fel, az a lemezkiadó, ahol Amerika olyan legendás zenészei kezdték a pályafutásukat, mint Muddy Waters, Willie Dixon és a legendás Etta James.  
 
Újszerű zenéje a későbbi generációk művészetét is meghatározta, a Beatles az 1960-as évek elején sok dalát játszotta, az 1970-es évek elejétől pedig az AC/DC szólógitárosára, Angus Youngra is nagy hatást gyakorolt, aki átvette Berry színpadi mozgását.  
 
Berry soha nem tanult kottát olvasni, ösztönös, autentikus zenész volt és később is az maradt. Egészen az utolsó időkig aktív volt, idén, 35 év után először még egy új albumot is kiadott. A legendás zenész haláláról az egész világon megemlékeztek.
 
(MTI hír alapján) 
2017.03.20
|


Játék
Az ExperiDance Production célja a legmagasabb szintű művészi szórakoztatás és a forradalmasított magyar tánckultúra népszerűsítése az egész világon.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.