Kapcsolj ki egy órára a Földért!

Világszerte, 2017. március 25.
A WWF Föld Órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely évek óta próbálja felhívni az emberek és a vállalatok figyelmét arra, hogy mekkora problémát okoz a környezetszennyezés és a túlfogyasztás szeretett bolygónknak.
Minden év márciusának utolsó szombatján arra kérik a földlakókat, hogy egy órára kapcsolják ki a felesleges elektromos eszközöket: lámpákat, tévéket és egyéb gépeket. Ilyenkor a világ legtöbb nagyvárosában is kialszik a díszkivilágítás. Szóljon tehát ez a 60 perc ebben az évben is egy kis nyugiról: ne égjen feleslegesen a villany, áramtalanítsd a nem használt eszközöket! Megmutatjuk, hogyan éld meg az egy óra kikapcsot! 
 
Kapcsold le a villanyt 
 
Elképzelhető, hogy néhány embernek ijesztően hangzik egy óra, amit áram és kütyük nélkül tölt el, de ennyit igazán mindenki megtehet a Földért. Másrészt pedig rengeteg mindent lehet csinálni elektromos áram nélkül is. Mikor sétáltál például egy nagyot, vagy mikor olvastál utoljára gyertyafénynél? Most ezeket vagy egy régóta tervezett meghitt beszélgetést is pótolhatsz! 
 
Üres konnektorok órája 
 
Tévé és rádió, de főképp számítógép nélkül sem áll meg az élet! Megéri kipróbálni! Hívj össze egy nagyobb társaságot, és beszélgessetek, vagy menjetek ki a kertbe a tábortűz köré énekelni! Manapság sokan ugyanis abban a tévedésben élnek, hogy a közösségi média képez közösséget. A tévedés eloszlatása és a környezetvédelem érdekében próbáljátok ki a fentieket, vagy csak üljetek ki a ház elé egy padra, és nézzétek meg a csillagokat! Hihetetlen felszabadító és megnyugtató ereje van az égbámulásnak. 
 
Romantikára fel! 
 
Ha nagy csapatot nem is hívsz, akkor sem kell kétségbe esned amiatt, hogy mivel csapd el ezt az egy sötétben töltött órát. Főzzél valami meglepetést még az elsötétedés előtt, hogy aztán a vacsorát igazi romantikus hangulatban, gyertyafény mellett költhessétek el életed szerelmével. 
 
Relaxálnál? 
 
Amennyiben a fentiek után mégiscsak magányra vágynál a Föld órája estéjén, akkor itt az idő, hogy foglalkozz egy kicsit magaddal! Kapcsold le a villanyt, nyomd ki a kütyüket! Aztán tölts egy pohár vörösbort, gyújts meg néhány illatos gyertyát, és ülj be a kádba olvasni vagy csak elmélkedni! Kapcsolj ki egy órácskát! 
 
EST TIPP 
 
Idén nemcsak a 60 perces sötétséggel állhatsz ki a Föld egészsége mellett, hanem egy speciális esküt is tehetsz, ami szerint még az eddiginél is tudatosabban óvod majd a környezetedet. Hajrá! 
 
Föld Órája Eskü 
 
„Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra minden nap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm. Március 25-én, este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!” 
Kurcz Orsi
2017.03.20
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.