Mona Lisa Vakuval – Hórusz Archívum

Budapest, Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház), 2017. március 4. - május 14.
Négy évtizede építi művészi tudatossággal amatőr és privátfotó-gyűjteményét Kardos Sándor Balázs Béla- és Kossuth-díjas operatőr, olyan magyar filmklasszikusok képi világának megteremtője, mint A kis Valentino, az Álombrigád, az Egészséges erotika, az Eldorádó vagy a Glamour.
A szimbolikusan az egyik legfontosabb egyiptomi istenről, az egyet, a teljességet, a végtelent és a megújulást egyként jelölő, sólyomként vagy embertesttel és sólyomfejjel ábrázolt Hóruszról elnevezett fényképgyűjtemény mostanra mintegy másfél millió képtárgyat számlál. Fényképek, negatívok, üveglemezek és számtalan technikai sajátosságú kép különös együttese alkotja a Hórusz Archívumot, amelynek legizgalmasabb darabjaiból nagyszabású válogatás nyílt a Mai Manó Házban. 
 
A gyűjtő szavaival élve a „véletlenszerűen zseniális képek gyűjteménye” ez, ahol „az Isten ujja beleért” a fényképkészítés és fényképhasználat folyamatába. „Ezek a művészi szándék nélkül született amatőr, családi és privátfotók a vizuális szabadság képei. A megörökített konstellációk átírják a kompozíciós szabályokat, a megszokott látványokat, akár valóságbeli, akár technikai véletlen révén. A képek abszurdja, hogy nem az látható rajtuk, amit a képkészítő akkor és ott látott, hanem az, amit nem. Vagy éppen nem az, amit szeretett volna megörökíteni, de technikai tudás híján egészen mássá vált, túlnőtt a szándékon, és művé lett az odatévedt múzsáknak köszönhetően, akik nemcsak a fényképezés folyamatába léphettek be, hanem az előhívás, nagyítás és a kész fotó »életének« történései közé is” – írja a képekről Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora a múzeum honlapján. 
2017.03.20
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.