Alphonse Mucha-kiállítás

Szeged, REÖK Regionális Összművészeti Központ, március 24. - május 7.
Sarah Bernhardt, a századforduló legismertebb színésznője 1894 karácsonyán egy akkor még ismeretlen festővel készíttette el Gismonda című színdarabjának a plakátját, mert éppen nem ért rá a művész, akivel dolgozni szokott.
A Párizs-szerte megjelent plakátok alkotójukat egy csapásra a korszak legkeresettebb plakátfestőjévé, majd hamarosan világhírűvé tették. Ő volt a cseh Alfons Mucha, akit a szecesszió legismertebb képviselői közt tartunk számon. A művészetében a dekorativitást az anatómiai pontossággal párosító, festői világát stilizált növényi motívumokkal és szépséges nőalakokkal benépesítő Mucha plakátjai és grafikái Prágából és a Magyar Képzőművészeti Egyetem gyűjteményéből érkeztek Szegedre, a szecessziós Reök-palotába.
2017.03.20
|


Játék
A kanadai David Walsh 1997-ben bejelentette, hogy óriási mennyiségű aranyat találtak Indonézia dzsungelében. Cégének részvényei pillanatok alatt megugrottak, a döglődő Walsh pedig hirtelen milliárdos lett. A képtelen történetből az Oscar-díjas Stephen Gaghan remek, pörgős filmet a főszerepben Matthew McConaughey-vel.
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.