Kedvenc helyek

„Irigyeltem azokat a zenekarokat, akikkel együtt énekel a közönség...” – Puskás Peti (The Biebers)

Nemrégiben jelent meg a The Biebers legújabb lemeze, melynek bemutató koncertje április 8-án lesz az Akvárium Klub NagyHalljában. Puskás Petivel beszélgettünk zenei önmegvalósításáról.
Azt nyilatkoztad, mostanában arról írsz dalokat, hogy „ha sokat iszom, legszívesebben kinyírnám magamat”. Sokat bulizol mostanában?  
 
Azért ódzkodtam a magyar nyelvtől, mert az előző The Biebers-albumon ilyeneket írtam, és azért egy kissé furcsán hangzik így. Az anyanyelvünkön nem nagyon vagyunk hozzászokva az ilyen szövegekhez, nem ez a jellemző a popzenénk dalszövegvilágára. Más úton nőtt fel a magyar dalszövegírás. Az amerikaiaknál ez tök normális, ők a blueszenéből nőttek ki, ahol ilyen sztorikat meséltek a dalaikban a zenészek: lementem a boltba tejért, de nem volt a boltban csak kenyér, megkérdeztem miért, azt mondták, hogy azért… Ez ott oké, itt infantilisan hangzik. 
 
Mégis miért döntöttetek úgy, hogy magyar nyelvű albumot adtatok ki? 
 
Irigyeltem azokat a zenekarokat, akikkel együtt énekel a közönség, mert a dalszövegek miatt tudnak azonosulni sokkal jobban a dalokkal, sőt egyes sorok beépülnek a mindennapi beszédbe is. Gondoltam, legyen ez egy feladat az új lemeznél, igenis próbáljuk meg átültetni magyarra a világunkat.
 
Magyarul vagy angolul volt könnyebb dalszövegeket írni? 
 
Angolul egyszerűbb volt, mert ott tényleg ezt alkalmaztam: mit csináltam tegnap? Hát, sétáltam az utcán, cipőt akartam venni, de jött egy lány és meghívott enni. Viszlát, kész is a szöveg.  
 
Készültök valami meglepetéssel az április 8-i lemezbemutató koncertre az Akváriumba? 
 
Igazából csak azzal készülünk, hiszen ezért lemezbemutató koncert, hogy itt láthasson a közönség először dalokat, dalfeldolgozásokat, új ötleteket. Sok vendégünk lesz: Fluor Tomi, Mórocz Tomi, Herrer Sári, Füstös Bálint, Koltay Kurszán, Mc Kemon és külön fúvós szekciónk lesz, úgyhogy, remélem, hatalmas örömzenélést láthat majd a közönség. 
 
Lesz egy külföldi vendégzenekar is, az észt Würffel a lemezbemutató koncerteteken. Honnan jött az ötlet, hogy ők szerepeljenek?  
 
Szeretnénk nyitni külföld felé, és ez járható útnak tűnik, hogy külföldi zenekarokat hívunk meg fellépni, majd viszonozzuk náluk ezt az estét. A Würffel nagyon klassz zenekar, és közel is állnak hozzánk. Ráadásul csak hárman vannak, ami nagyban megkönnyíti az elhelyezésüket. :D 
 
Van kedvenc dalotok az új lemezről? 
 
Mindig más a kedvencem, illetve mindegyik saját gyermek, nehéz köztük különbséget tenni, hiszen mindegyikhez kötődik valami élmény. Inkább az a fontos, hogy mit mond a közönség, és jó látni, hogy egyelőre nagyon szeretik a számokat, szeretik a közös szerzeményeket, és már most idéznek a dalszövegekből. 
 
Testvéred, Puskás Dani is énekel egy számot az új albumon („Üzenet a lányoknak”). Neki is vannak énekesi ambíciói, vagy csak egy dal erejéig lett énekes? 
 
Nem sok ambíciója van ebben, de a zenekarban gyakorlatilag mindenki énekel fent a színpadon. Ez jó érzés nekem. Ez azt jelenti, hogy élvezik, szeretik a dalokat, szeretnek bekapcsolódni a közös éneklésbe, és hogy nekik is jelentenek ez a dalszövegek valamit. 
 
Az X-Faktor legutóbbi szériájában zsűritag voltál. Milyen élmény volt a másik oldalon ülni? 
 
Nagyon súlyos volt. Nem gondoltam volna, hogy ennyire nagy utazás lesz. Azt hittem, én is sokszor, hogy mindenki túljátssza ezt az egészet, de nem. Egyszerűen ott ülsz, és egy mozdulattól, gesztustól, hangtól fel tud robbanni a stúdió. Annyira él a dolog, annyira jó vibrálás veszi körül, és a legérdekesebb a mechanizmusa. Pont fordítva van, mint egy fellépésen. Itt nem a fellépő jön be úgy, hogy le kell, hogy tarolja nézőket, hanem a nézők nyomják a fellépő felé, hogy gyerünk, legyél csodás, nyomjad neki, veled vagyunk. Szóval, nagy élmény volt órákat tudnék róla mesélni. 
 
A színház most jelen van az életedben? 
 
Jelen van természetesen, bár nem olyan mértékben, mint a zenekar előtti időkben, de játszom a Madáchban és a Játékszínben. Nagyon élvezem, talán még jobban, mint amikor csak a színház tette ki a napjaimat. Sokkal oldottabb, felszabadultabb vagyok, jobban élvezem a játékot, a részleteket, a megformálást. 
 
Hogyan oldod meg, hogy ennyi mindent futtatsz egyszerre?  
 
Szerencsére körbe vesznek olyan emberek, akikben megbízom, akik levesznek terheket a vállamról, segítenek a szervezésben, a mindennapokban. Legfőképpen pedig öcsém az, aki nagyon sokat segít abban, hogy így működhessenek a dolgok. 
 
Kámán Ildikó
2017.03.22
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.