Éljen a húsvét!

A húsvét a megújulást, a tavaszt köszöntő pogány rítusokból avanzsált a kereszténység legnagyobb ünnepévé, ahol Jézus keresztre feszítésére és feltámadására emlékeznek a hívők. A húsvéti népszokások nagy része a termékenységet, a megtisztulást és az újjászületést szimbolizálja.
Hagyomány ide, szokás oda 
 
Ha azt mondjuk húsvét, akkor néhány hímes tojás, ínycsiklandó tormás sonka vagy egy poénos locsolóvers az, ami minimum mindenki eszébe jut. Ezek a népi rituálék a mai napig megkerülhetetlenek. Persze időközben a vödör víz parfümmé, a hímes tojás csokinyúllá alakult, a locsolóverset pedig már mobil app írja helyettünk – de nyilván nem ez a lényeg. Hanem az ünnep hangulata és játékossága az, ami számít. Bemutatunk két ritkábban emlegetett népszokást: 
 
Barkaszentelés 
 
A bibliai történet szerint Jézust Jeruzsálembe vonulásakor pálmaágakkal várták. Az európai húsvéti hagyományban azonban nyilvánvaló földrajzi és éghajlati szempontokból a pálmát templomban szentelt barkával helyettesítjük, hogy távol tartsuk a bajt a háztól. A történetben talán az a legmeglepőbb, hogy a régi népi hiedelem szerint a barkaág még a villámot is elűzte! 
 
Kiszehajtás 
 
Ez a móka tulajdonképpen a mohácsi busójárás továbbgondolása. A kisze, más néven banya egy menyecskének öltöztetett szalmabábu, ami a telet, a hideget, a böjtöt, illetve a betegségeket jelképezi. A hagyomány szerint a babát fiatal lányoknak kell végigvinni a falun, majd vízbe fojtani vagy felgyújtani, hogy jelképesen elkergessék a rossz dolgokat. 
 
Pesti Est tipp! 
 
Ha hagyományos locsolkodásra vágysz, a Skanzenben, illetve Hollókőn a mai napig él a szokás, szíves-örömest nyakon öntenek egy vödör vízzel húsvét hétfőjén – ha akarod, ha nem! 
 
Tojást, de hogyan? 
 
Ugyancsak régi hagyomány húsvétkor tojást festeni – ezt adták, adják a locsolóknak ajándékba, valamint ezzel díszítik fel a házat. Manapság persze főképp dekorációs funkciót tölt be a klasszikus hímes tojás, például barkára aggatva vagy füzérnek, asztali dísznek elkészítve. Az internetes csináld magad ötletek tárháza feneketlen kincsesbánya! Veheted egészen bohókásra is a figurát, és festhetsz vicces arcokat a kibelezett tojásokra: így bukkanhat fel SpongyaBob, egy-egy dühös madár vagy vigyori emotikon is a húsvéti asztalon.  
 
Egy kis tavasz otthonra 
 
Nem csak a tojások tehetik igazán húsvétivá és színpompássá az áprilisi lakást. Édes nyúlfakanalat készíthetsz például egy kis festék, filc, alkoholos toll és két gomb, meg persze a fantáziád segítségével, vagy ugyancsak pofonegyszerű házilag készített dísz a húsvéti füzér szép színű szalagból, lakkozott – így tartósított – virágból vagy barkából és fellógatott, rózsaszín vagy zöld üvegbe rejtett mécsesből. 
 
Húsvét máshol 
 
Az egy dolog, hogy világszerte a magyar locsolkodást tartják az egyik legfurcsább húsvéti népszokásnak, de azért máshol is simán találunk olyan hagyományokat, amitől tátva marad a szánk. Finnországban például kormos arcú, boszorkánynak öltözött gyerekek járják ilyenkor az utcákat. Spanyolországban nagycsütörtökön csontvázjelmezes, maszkos alakok haláltáncot járnak, Franciaországban, Haux városában pedig közel 4500 tojásból sütnek rántottát a helyiek, amiből több mint ezer városlakó és turista lakomázhat húsvétkor. 
Kurcz Orsi
2017.04.03
|


Játék
A Dés. Évtizedek óta fogalom a magyar zenei életben. Musicalek, filmzenék, nagy slágerek és dzsesszlemezek sora fűződik a nevéhez. De az utóbbi években történt valami, kilépett a nyilvánosság elé a saját magának írt dalaival...
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.