„Nem számoltam azzal, hogy reverendában kell fociznom” - Bánki Gergely

A Pesti Est exkluzív interjúja
Acsa község új papjaként a Bánki Gergely alakította Csaba atya alaposan felkavarja a falu állóvizét, amikor elintézi, hogy kivételesen a helyi cigányok is indíthassanak egy csapatot a focibajnokságon. A karakterről és a Brazilok forgatása során szerzett élményeiről beszélgettem Bánki Gergellyel.

42 éves.

 

A Kölyökidőben láthattuk először.

 

2008-ig a Krétakör tagja volt, ma szabadúszó.

Te is leköltöztél vidékre a stábbal, amikor az ottani etapot forgattátok? 
 
Nekem valahogy úgy jöttek ki a munkanapjaim, hogy minden este haza tudtam jönni forgatás után, és egyszer sem aludtam ott. Kissé bánom, mert komoly csapatépítő hatása van annak, ha vidéken sokáig együtt lehet a stáb, és folyton meséltek is nekem az esti bulikról. Szívesen ott maradtam volna én is, de mindig máshogy jött ki a lépés. 
 
Focizni vagy imádkozni szeretsz jobban? 
 
Imádkozni nem szoktam, mert nem vagyok vallásos. Focizni viszont nagyon szeretek. Sajnos most egy ideje nem volt módom rá. 
 
A filmben előadsz egy látványos dekázós trükköt. Sokat kellett gyakorolnod? 
 
Hála istennek az alapok megvannak, nem idegen tőlem a labda, de azért kellett gyakorolni egy kicsit. Azzal viszont nem számoltam, hogy a filmben majd reverendában kell fociznom, ráadásul a templom mögötti kertben vettük fel a jelenetet, ahol a talaj rettenetesen göröngyös volt, és még vízszintesnek se volt mondható. 
 
Kényelmes viselet a reverenda? 
 
Dehogy az. Sokáig azzal hitegettek, hogy nyári reverendát fogok kapni. Végül nem tudom pontosan milyet viseltem, de ha ez tényleg nyári volt, akkor minden tiszteletem a papoké, mert engem többször is konkrétan a hőguta kerülgetett benne. Ritka meleg nyarunk volt. Ahogy egy felvétel után elhangzott az „Ennyi!”, rögtön rohantam a legközelebbi árnyékba.  
 
A Fekete kefe című filmedet is legendásan forró nyáron forgattátok. Melyik forgatás izzasztott meg jobban? 
 
Hát, figyelj, az már több mint tíz éve volt. Akkor is forróság volt, de nyilván a mostani frissebb élmény, ezért intenzívebben él bennem. 
 
Volt olyan pap, akivel az életed során találkoztál, és inspirált Csaba atya karakterének megalkotásakor? 
 
Senki. Nem nagyon ismertem papokat, mivel ateista családban nőttem fel, ahol úgy gondolták, hogy én majd felnőttként eldöntöm magamban, miben szeretnék hinni. A vallás és az egyház amúgy érdekel, külföldön is szívesen bemegyek templomba, csak ülök bent és figyelek, éjféli misére is szeretek járni… Engem nagyon foglalkoztat a vallás mint jelenség. filozófia szakosként amúgy is tanultam vallástörténetet, vallásfilozófiát… 
 
„A békéhez harcokon át vezet az út. Ezt a dolgot már le kellett játszani valahogy, és ha már lejátsszuk, akkor inkább a pályán, mintsem az utcán”. Azt mondtad, hogy ezt a mondatodat nagyon fontosnak tartod a filmben. Miért? 
 
Mert nekem azt üzeni, hogy tétlenségből, vagy a helyzetekbe való belenyugvásból sosem születik változás. Egy jobb világért mindig küzdeni kell. Persze ez a gondolat alapvetően mindenre igaz, de a filmben Csaba atya a filmbeli, acsai romák helyzetére gondol, amikor erről beszél. A „le kellett játszani” részt pedig azért tartom fontosnak, mert szerintem mindenki érzi, hogy Magyarországon milyen rettenetes feszültségek vannak a társadalmon belül. A cigánykérdés nincs kibeszélve, és senki sem tesz semmit, hogy a helyzet jobb legyen. Ezzel a feszültséggel kezdeni kell valamit. 
2017.04.03
|


Film premierek

Ocean’s 8 – Az évszázad átverése

amerikai akcióthriller, 110 perc, 2018

Merülés a szerelembe

amerikai-francia-német-spanyol romantikus filmdráma, 112 perc, 2017

Kszi, Simon

amerikai romantikus filmdráma, 110 perc, 2018

Gombos Jim és Lukács, a masiniszta

német családi film, 105 perc, 2018

Felelsz vagy mersz!

amerikai horror, 100 perc, 2018
Játék
Az ExperiDance Production célja a legmagasabb szintű művészi szórakoztatás és a forradalmasított magyar tánckultúra népszerűsítése az egész világon.
Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
22:55
22:55
A hírnök 2: A vég kezdete
amerikai horror, 2009
23:10
Piszkos lappal
amerikai akció, krimi, 2008
23:10
Disturbia
amerikai thriller, 2007
23:25
A sas
amerikai-angol-magyar kalandfilm, 2011
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.