„Nem számoltam azzal, hogy reverendában kell fociznom” - Bánki Gergely

A Pesti Est exkluzív interjúja
Acsa község új papjaként a Bánki Gergely alakította Csaba atya alaposan felkavarja a falu állóvizét, amikor elintézi, hogy kivételesen a helyi cigányok is indíthassanak egy csapatot a focibajnokságon. A karakterről és a Brazilok forgatása során szerzett élményeiről beszélgettem Bánki Gergellyel.

42 éves.

 

A Kölyökidőben láthattuk először.

 

2008-ig a Krétakör tagja volt, ma szabadúszó.

Te is leköltöztél vidékre a stábbal, amikor az ottani etapot forgattátok? 
 
Nekem valahogy úgy jöttek ki a munkanapjaim, hogy minden este haza tudtam jönni forgatás után, és egyszer sem aludtam ott. Kissé bánom, mert komoly csapatépítő hatása van annak, ha vidéken sokáig együtt lehet a stáb, és folyton meséltek is nekem az esti bulikról. Szívesen ott maradtam volna én is, de mindig máshogy jött ki a lépés. 
 
Focizni vagy imádkozni szeretsz jobban? 
 
Imádkozni nem szoktam, mert nem vagyok vallásos. Focizni viszont nagyon szeretek. Sajnos most egy ideje nem volt módom rá. 
 
A filmben előadsz egy látványos dekázós trükköt. Sokat kellett gyakorolnod? 
 
Hála istennek az alapok megvannak, nem idegen tőlem a labda, de azért kellett gyakorolni egy kicsit. Azzal viszont nem számoltam, hogy a filmben majd reverendában kell fociznom, ráadásul a templom mögötti kertben vettük fel a jelenetet, ahol a talaj rettenetesen göröngyös volt, és még vízszintesnek se volt mondható. 
 
Kényelmes viselet a reverenda? 
 
Dehogy az. Sokáig azzal hitegettek, hogy nyári reverendát fogok kapni. Végül nem tudom pontosan milyet viseltem, de ha ez tényleg nyári volt, akkor minden tiszteletem a papoké, mert engem többször is konkrétan a hőguta kerülgetett benne. Ritka meleg nyarunk volt. Ahogy egy felvétel után elhangzott az „Ennyi!”, rögtön rohantam a legközelebbi árnyékba.  
 
A Fekete kefe című filmedet is legendásan forró nyáron forgattátok. Melyik forgatás izzasztott meg jobban? 
 
Hát, figyelj, az már több mint tíz éve volt. Akkor is forróság volt, de nyilván a mostani frissebb élmény, ezért intenzívebben él bennem. 
 
Volt olyan pap, akivel az életed során találkoztál, és inspirált Csaba atya karakterének megalkotásakor? 
 
Senki. Nem nagyon ismertem papokat, mivel ateista családban nőttem fel, ahol úgy gondolták, hogy én majd felnőttként eldöntöm magamban, miben szeretnék hinni. A vallás és az egyház amúgy érdekel, külföldön is szívesen bemegyek templomba, csak ülök bent és figyelek, éjféli misére is szeretek járni… Engem nagyon foglalkoztat a vallás mint jelenség. filozófia szakosként amúgy is tanultam vallástörténetet, vallásfilozófiát… 
 
„A békéhez harcokon át vezet az út. Ezt a dolgot már le kellett játszani valahogy, és ha már lejátsszuk, akkor inkább a pályán, mintsem az utcán”. Azt mondtad, hogy ezt a mondatodat nagyon fontosnak tartod a filmben. Miért? 
 
Mert nekem azt üzeni, hogy tétlenségből, vagy a helyzetekbe való belenyugvásból sosem születik változás. Egy jobb világért mindig küzdeni kell. Persze ez a gondolat alapvetően mindenre igaz, de a filmben Csaba atya a filmbeli, acsai romák helyzetére gondol, amikor erről beszél. A „le kellett játszani” részt pedig azért tartom fontosnak, mert szerintem mindenki érzi, hogy Magyarországon milyen rettenetes feszültségek vannak a társadalmon belül. A cigánykérdés nincs kibeszélve, és senki sem tesz semmit, hogy a helyzet jobb legyen. Ezzel a feszültséggel kezdeni kell valamit. 
2017.04.03
|


Film premierek

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja

amerikai kalandfilm, 135 perc, 2017

Modern idők

amerikai burleszk, 87 perc, 1936

Sárkányvarázs

ukrán animációs film, 85 perc, 2016
Játék
Charlie Chaplin 1936-os filmklasszikusát május 25-től moziban is megtekinthetjük, digitálisan felújított változatban, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment jóvoltából.
Filmek a TV-ben
18:10
Puszta formalitás
francia-olasz krimi, 1994 (feliratos)
18:20
A jövő kezdete
amerikai dráma, 2000
18:40
Problemszki Szálloda
belga vígjáték, 2015 (feliratos)
18:50
Szemfényvesztők
francia-amerikai akciófilm, 2013
19:00
Egy különc srác feljegyzései
amerikai romantikus filmdráma, 2012
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.