Kondor Béla gyűjteményes kiállítása

Budapest, Várkert Bazár, 2017. március 30. - július 2.
Fájdalmasan korán, 41 évesen hunyt el Kondor Béla (1931-1972), a huszadik századi magyar képzőművészet egyik állócsillaga, akinek alig másfél évtizedet felölelő életműve nem kisebb stílusteremtő mesterekével említhető egy lapon, mint Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos vagy Tóth Menyhért.
A hazai képzőművészet második világháború utáni nemzedékének egyik legfontosabb alkotója „nem kötődött semmilyen irányzathoz vagy iskolához, művészetének ihlető forrása az európai festészet egyetemes öröksége, amelyből saját motívumrendszeren alapuló magánmitológiát teremtett”. Kondor, aki a hagyományt is felvállalva kora legegységesebb és legelőremutatóbb életművét hozta létre, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Barcsay Jenő, Kmetty János és Koffán Károly tanítványa volt. Dürer, Rembrandt és William Blake mellett a szürrealizmus és Hieronymus Bosch vizionárius művészete hatott rá leginkább, „művészete elbeszélő, amely a múlt tradícióihoz kapcsolódik, ám saját korának kérdéseire reflektál”.  
 
Életműve – amelyben részben az idő rövidsége okán nem lehet szigorúan vett alkotói korszakokat vagy stílusokat megragadni – közel 2000 festményből és grafikai lapból áll, ezekből láthatunk most nagyszabású válogatást a Várkert Bazárban. A Kondor-művek legnagyobb része egyébként a Magyar Nemzeti Galériában, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, illetve nagyobb vidéki múzeumokban található, körülbelül egyharmaduk pedig magángyűjtők tulajdonában van.  
2017.04.03
|


Játék
A vidéki független szféra két képviselője, a KB35 Inárcs és a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat koprodukciója, William Shakespeare Othellójával olyan témákat érint, mint a xenofóbia, manipuláció vagy a családon belüli erőszak.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.